SYSLOVÁ, Zora a Hana SCHENKOVÁ. Školní vzdělávací program jako prostředek sdíleného porozumění vzdělávání dětí. Praha: Česká školní inspekce, 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Školní vzdělávací program jako prostředek sdíleného porozumění vzdělávání dětí
Název anglicky The school curriculum as a means of shared understanding of children's education
Autoři SYSLOVÁ, Zora a Hana SCHENKOVÁ.
Vydání Praha, 2022.
Nakladatel Česká školní inspekce
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Přehledové a vzdělávací texty
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky Školní vzdělávací program; autoevaluace mateřské školy; sdílení zkušeností; inovace.
Klíčová slova anglicky School education program; kindergarten self-evaluation; sharing experiences; innovation.
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Zora Syslová, Ph.D., učo 243595. Změněno: 23. 2. 2023 15:42.
Anotace
Studie představuje školní vzdělávací program mateřské školy, který je vystavěn na myšlence společného vzdělávání. Příklad inspirativní praxe se soustřeďuje na sdílené porozumění školnímu vzdělávacímu programu a společné úsilí hlavních aktérů vzdělávání (učitelek a rodičů) upravovat školní vzdělávací program v souladu s diagnostickými a evaluačními zjištěními a aktuální situací. Zachycuje několikaletý vývoj školního vzdělávacího programu směřující ke zkvalitňování předškolního vzdělávání ve sledované mateřské škole. Odkrývá schopnost ředitelky mateřské školy podporovat sdílení zkušeností mezi učitelkami, zapojovat rodiče do vzdělávání svých dětí a vytvářet tak týmové prostředí a tzv. učící se organizaci. Přílohy obsahují ukázky hodnoticích formulářů a školního vzdělávacího programu, které by mohly pomoci s porozuměním cyklického procesu plánování a vyhodnocování, tedy souvislosti mezi autoevaluací školy a inovací školního vzdělávacího programu.
Anotace anglicky
The study presents the educational program of the kindergarten, which is built on the idea of joint education. An example of inspiring practice focuses on a shared understanding of the school curriculum and the joint efforts of the main actors of education (teachers and parents) to modify the school curriculum in accordance with diagnostic and evaluation findings and the current situation. It captures several years of development of the school's educational program aimed at improving the quality of preschool education in the monitored kindergarten. It reveals the ability of the kindergarten principal to support the sharing of experience between teachers, to involve parents in the education of their children and thus to create a team environment and a so-called learning organization. The appendices contain examples of evaluation forms and the school curriculum, which could help with the understanding of the cyclical process of planning and evaluation, i.e. the connection between school self-evaluation and innovation of the school curriculum.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 17:03