PETRÁŠ, Jiří, Alena ŽÁKOVSKÁ, Monika DUŠKOVÁ, Helena NEJEZCHLEBOVÁ a Tereza ROZSYPALOVÁ. Detekce chlamydiaceae a chlamydia-like organismů ve všech mobilních stádiích I. ricinus. In 30. Pečenkovy epidemiologické dny. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Detekce chlamydiaceae a chlamydia-like organismů ve všech mobilních stádiích I. ricinus
Název anglicky Detection of chlamydiaceae and chlamydia-like organisms in all mobile stages of I. ricinus
Autoři PETRÁŠ, Jiří (203 Česká republika, domácí), Alena ŽÁKOVSKÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Monika DUŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Helena NEJEZCHLEBOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Tereza ROZSYPALOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 30. Pečenkovy epidemiologické dny, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 10606 Microbiology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/22:00126734
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky Chlamydia; chlamydia-like; Ixodes; transovariální přenos
Klíčová slova anglicky Chlamydia; chlamydia-like; Ixodes; transovarial transmission
Změnil Změnil: Mgr. Jiří Petráš, učo 461132. Změněno: 27. 11. 2023 13:23.
Anotace
Chlamydiaceae a chlamydia-like organismy (CLOs) jsou příbuzné a velmi rozsáhlé skupiny bakterií vyskytující se v rozličných prostředích a hostitelích. Co se týče patogeneze, mohou v závislosti na druhu způsobit široké spektrum onemocnění, od plicních infekcí až k narušení průběhu těhotenství. Nedávno byly tyto organismy v nemalé míře identifikovány v zástupcích Ixodes ricinus a také v některých biopsiích kůže po kousnutí klíštětem. Lze tedy předpokládat, že je tento druh krev sajícího vektora také přenašečem těchto bakterií. Z hlediska často skloňovaného vztahu chlamydií k pohlavní soustavě hostitele byla stanovena hypotéza, že se tyto potenciální patogeny mohou transovariálně přenášet mezi generacemi klíšťat. Tento výzkum je dále rozdělen do tří kapitol. V první části byl mapován výskyt panchlamydiální DNA v jedincích I. ricinus ve třech částech roku 2019 metodou Endpoint PCR. Druhá část byla věnována určení procentuálního zastoupení panchlamydiální DNA pouze u dospělců klíšťat. Finální kapitola byla dedikována detekci výskytu panchlamydiální DNA u larev klíšťat z 15 různých sběrů (z let 2019 a 2020) a následné sekvenaci pozitivních vzorků. V první kapitole vykazovala minimální promořenost 30,03 % a ve druhé se jednalo o 82 % pozitivních jedinců. Ve finální části činila minimální promořenost 20 %. Z těchto 27 vzorků byl jeden identifikován jako zástupce rodu Protochlamydia, jenž bývá u člověka spojován s pneumonií a ostatní jako nejspíše neidentifikovaní zástupci Chlamydiales. Z těchto dat vyplývá, že se obě zkoumané skupiny vyskytují v klíšťatech a také je zde velmi vysoká pravděpodobnost neprozkoumaného transovariálního přenosu.
Anotace anglicky
Chlamydiaceae and chlamydia-like organisms (CLOs) are related and very large groups of bacteria found in a variety of environments and hosts. In terms of pathogenesis, they can cause a wide range of diseases, depending on the species, varying from pulmonary infections to adverse pregnancy outcomes. Recently, these organisms have been identified to a considerable extent in representatives of Ixodes ricinus and also in some skin biopsies after tick bites. It can therefore be assumed that this species of blood-sucking vector is also a carrier of these bacteria. In terms of the often-mentioned relationship of chlamydiae to the host reproductive system, it has been hypothesised that these potential pathogens may be transovarially transmitted between tick generations. This research is further divided into three chapters. In the first part, the occurrence of panchlamydial DNA in I. ricinus individuals in three parts of 2019 was mapped by Endpoint PCR. The second part was devoted to determining the percentage of panchlamydial DNA in adult ticks only. The final chapter was dedicated to the detection of panchlamydial DNA abundance in tick larvae from 15 different collections (from 2019 and 2020) and subsequent sequencing of positive samples. The first chapter showed a minimum prevalence of 30.03% and the second chapter showed 82% of positive individuals. In the final section, the minimum prevalence was 20%. Of these 27 samples, one was identified as a representative of the genus Protochlamydia, which is commonly associated with pneumonia in humans, and the others as likely unidentified representatives of Chlamydiales. These data suggest that both groups under investigation are present in ticks and there is also a very high probability of unexplored transovarial transmission.
Návaznosti
MUNI/A/1340/2021, interní kód MUNázev: Podpora výuky a výzkumné činnosti studentů v oblasti fyziologie, vývojové biologie a imunologie živočichů 2022 (Akronym: Podpora studentů v r. 2022)
Investor: Masarykova univerzita, Podpora výuky a výzkumné činnosti studentů v oblasti fyziologie, vývojové biologie a imunologie živočichů 2022
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 12:31