JANČEKOVÁ, Kamila, Martin KROBOT, Zlata KAPOUNOVÁ, Veronika SPÁČILOVÁ, Eliška SELINGER, Anna OUŘADOVÁ a Jan GOJDA. Hodnocení nutriční a potravinové gramotnosti. Hygiena. Nakladatelske Stredisko CLSJE Purkyne, 2022, roč. 67, č. 3, s. 107-113. ISSN 1802-6281. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.21101/hygiena.a1817.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hodnocení nutriční a potravinové gramotnosti
Název anglicky Nutrition and food literacy assessment
Autoři JANČEKOVÁ, Kamila, Martin KROBOT, Zlata KAPOUNOVÁ, Veronika SPÁČILOVÁ, Eliška SELINGER, Anna OUŘADOVÁ a Jan GOJDA.
Vydání Hygiena, Nakladatelske Stredisko CLSJE Purkyne, 2022, 1802-6281.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Doi http://dx.doi.org/10.21101/hygiena.a1817
Klíčová slova česky nutriční gramotnost, potravinová gramotnost, zdravotní gramotnost, dotazník
Klíčová slova anglicky nutrition literacy, food literacy, health literacy, questionaire
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D., učo 72371. Změněno: 28. 9. 2022 13:41.
Anotace
Měření nutriční gramotnosti by mělo být důležitým nástrojem nejen pro zlepšení nutriční gramotnosti a výživového chování na populační úrovni, ale také by mělo sloužit jako nástroj pro identifikaci jednotlivců s omezenou nutriční gramotností s poten- ciálem definovat personalizované intervence. Nástroj na hodnocení nutriční gramotnosti navíc může umožnit standardizaci vědeckých výstupů intervenčních programů populačního výživového chování. V České republice však aktuálně takový nástroj neexistuje. Tato práce shrnuje dosud existující nástroje na hodnocení nutriční nebo potravinové gramotnosti ze zahraničí a představuje záměr vytvořit vhodný nástroj použitelný v podmínkách České republiky.
Anotace anglicky
Measuring nutrition literacy should be an important tool to improve nutrition literacy and subsequently dietary behaviour at the population level, but also to identify individuals with limited nutrition literacy with the potential to define personalised interventions. In addition, a nutrition literacy assessment tool may allow standardisation of scientific outcomes of population-based nutritional behaviour intervention programmes. However, no such tool currently exists in the Czech Republic. This paper summarizes the existing tools for assessing nutrition or food literacy from abroad and aims to develop a suitable tool applicable to the Czech Republic.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:26