SLEZÁČKOVÁ, Alena a Miroslav SVĚTLÁK. Mindfulness – všímavá lékařská praxe a léčivý efekt přítomného okamžiku. In 46. Brněnské onkologické dny. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mindfulness – všímavá lékařská praxe a léčivý efekt přítomného okamžiku
Název anglicky Mindfulness – mindful medical practice and the healing effect of the present moment
Autoři SLEZÁČKOVÁ, Alena a Miroslav SVĚTLÁK.
Vydání 46. Brněnské onkologické dny, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50101 Psychology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Všímavost; lékařská péče; duševní zdraví
Klíčová slova anglicky Mindfulness; medical care; mental health
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D., učo 24238. Změněno: 13. 10. 2022 17:04.
Anotace
Mindfulness lze představit jako dovednost nebo trénink, která nám pomáhá být v životě více v kontaktu s přítomným okamžikem a přijímat naše myšlenky, pocity a tělesné stavy tak, jak v danou chvíli jsou, bez posuzování a nadměrných obav. Rozvíjí nás nejen na osobní úrovni, ale lékařům přináší další rozměr moudrosti nutné pro holistický přístup v medicíně. Výzkum jednoznačně a opakovaně dokládá, že rozvíjení Mindfulness přístupu v životě podporuje nejen základní pilíře duševního zdraví v rámci léčby i prevence u zdravých i nemocných, ale že její trénink také podporuje rozvoj takových postojů lékařů, které zvyšují kvalitu jejich péče, komunikace a činí jejich praxi kompetentnější. Mezi tyto postoje patří: pozorné vnímání, zvídavost, mysl začátečníka a přítomnost. Cílem příspěvku je lékaře seznámit s konceptem Mindfulness a otevřít tak další možnost, jak rozvíjet kompetentní lékařskou praxi a jak pečovat o vlastní duševní zdraví.
Anotace anglicky
Mindfulness can be thought of as a skill or practice that helps us to be more in contact with the present moment in life and to accept our thoughts, feelings and bodily states as they are in the moment, without judgment or excessive worry. It not only develops us on a personal level, but brings to doctors another dimension of wisdom necessary for a holistic approach in medicine. Research unequivocally and repeatedly proves that the development of mindfulness in life supports not only the basic pillars of mental health in the framework of treatment and prevention in both healthy and sick people, but that its training also supports the development of such attitudes of doctors that increase the quality of their care, communication and make their practice more competent. These attitudes include: attentive perception, curiosity, beginner's mind, and presence. The aim of this lecture is to present the medical doctors the concept of mindfulness and thus open up another possibility for developing competent medical practice and how to take care of one's own mental health.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 17:21