HAVRÁNKOVÁ, Jiřina, Tibor BOTKA, Martin BENEŠÍK, Pavol BÁRDY a Roman PANTŮČEK. Charakterizace nového stafylokokového podoviru a jeho interakce s hostitelem. In Genetická konference GSGM 2022 a XXIX. Genetické dny, Slavkov u Brna, Czech Republic, 2022. ISBN 978-80-7302-182-5. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Charakterizace nového stafylokokového podoviru a jeho interakce s hostitelem
Název anglicky Characterization of a novel staphylococcal podovirus and its interaction with the host
Autoři HAVRÁNKOVÁ, Jiřina (203 Česká republika, domácí), Tibor BOTKA (203 Česká republika, garant, domácí), Martin BENEŠÍK (203 Česká republika, domácí), Pavol BÁRDY (703 Slovensko, domácí) a Roman PANTŮČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Genetická konference GSGM 2022 a XXIX. Genetické dny, Slavkov u Brna, Czech Republic, 2022, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/22:00126936
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-7302-182-5
Klíčová slova česky pseudolyzogenie; fágová terapie; Staphylococcus sciuri
Klíčová slova anglicky pseudolysogeny; phage therapy; Staphylococcus sciuri
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Tibor Botka, Ph.D., učo 177238. Změněno: 5. 1. 2023 17:08.
Anotace
Pro úspěšné využití nových bakteriofágů v léčbě bakteriálních infekcí je nezbytná jejich podrobná charakterizace. Nicméně lytické fágy využitelné k léčbě infekcí způsobených bakterií druhu Staphylococcus sciuri jsou studovány zřídka, a to i přesto, že kmeny S. sciuri mohou hrát nezanedbatelnou roli v humánní medicíně a způsobují infekce hospodářských zvířat s velkým ekonomickým dopadem. Tato studie je zaměřená na unikátní podovirus vB_SscP-s10 (S10) infikující bakteriální druh S. sciuri a na jeho interakce s touto bakterií. Virion studovaného fága se skládá z ikosaedrální hlavičky a krátkého nekontraktilního bičíku. Srovnání proteomu S10 s morfologicky podobným fágem S. aureus P68 ukázalo významné sekvenční odlišnosti, avšak proteiny s analogickou funkcí měly přibližně stejnou molekulovou hmotnost. Na úrovni genomu vykazuje S10 nejvyšší podobnost s fágem S. epidermidis Pike. Podobnost je omezena pouze na 11 % sekvence, která vykazuje 80% identitu, což značí naprostou jedinečnost tohoto nově popsaného fága. Životní cyklus fága S10 trvá 20 minut, při fágovém výnosu 122-163 PFU na jednu infikovanou buňku. To je výrazně více než u jiných popsaných stafylokokových podovirů. Rozmezí hostitele fága S10 je poměrně úzké. S10 se dokázal pomnožit pouze na dvou kmenech S. sciuri a jednom kmeni S. cohnii z celkem 80 testovaných kmenů 19 bakteriálních druhů. I u citlivých kmenů byl však pozorován vznik rezistence k fágu S10, přičemž u jednoho z kmenů bylo potvrzeno, že tato rezistence je podmíněna přítomností fága S10 v latentní formě. Přibližně u 9 % buněk bakteriální populace pak docházelo k lyzi spojené se spontánní produkci fága S10. Tento pseudolyzogenní stav bude dále studován, abychom odhalili jeho mechanismus.
Anotace anglicky
Detailed characterization of novel bacteriophages is essential for their successful use in the treatment of bacterial infections. However, lytic phages useful for the treatment of infections caused by Staphylococcus sciuri are rarely studied, despite the fact that S. sciuri strains can play a significant role in human medicine and cause infections in livestock with a large economic impact. This study focuses on the unique podovirus vB_SscP-s10 (S10) infecting S. sciuri and its interactions with this bacterial species. The virion of the studied phage consists of an icosahedral head and a short noncontractile tail. Comparison of the S10 proteome with the morphologically similar S. aureus P68 phage showed significant sequence differences, but proteins with analogous function had approximately the same molecular mass. At the genome level, S10 showed the highest similarity to the S. epidermidis Pike phage. The similarity is limited to only 11% of the sequence, which shows 80% identity, indicating the complete uniqueness of this newly described phage. The life cycle of phage S10 lasts 20 min, with a phage yield of 122-163 PFU per infected cell. This is significantly higher than other described staphylococcal podoviruses. The host range of phage S10 is quite narrow. S10 was only able to multiply on two strains of S. sciuri and one strain of S. cohnii out of a total of 80 strains of 19 bacterial species tested. However, the development of resistance to phage S10 was observed even in susceptible strains, and in one of the strains this resistance was confirmed to be due to the presence of phage S10 in a latent form. Approximately 9% of the cells in the bacterial population then underwent lysis associated with spontaneous production of phage S10. This pseudolysogenic state will be further studied to reveal its mechanism.
Návaznosti
MUNI/A/1325/2021, interní kód MUNázev: Podpora výzkumné činnosti studentů molekulární biologie a genetiky 10 (Akronym: MBG10)
Investor: Masarykova univerzita, Podpora výzkumné činnosti studentů molekulární biologie a genetiky 10
NU21J-05-00035, projekt VaVNázev: Synergie lytických bakteriofágů a antibiotik v léčbě povrchových infekcí způsobených Staphylococcus aureus (Akronym: PAS-based therapy of S. aureus infections)
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Synergy of lytic bacteriophages and antibiotics in the therapy of topical infections of Staphylococcus aureus, Podprogram 2 - juniorský - výzkumníci do 35 let
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 14:10