BEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila. Aetius a jeho evropská tradice. In Rozkošatělý strom antiky v evropskou půdu zasazený, Opava, Ústav historických věd FPF, 3.-4. 11. 2022. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Aetius a jeho evropská tradice
Název česky Aetius a jeho evropská tradice
Název anglicky Aetius and his European Tradition
Autoři BEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila.
Vydání Rozkošatělý strom antiky v evropskou půdu zasazený, Opava, Ústav historických věd FPF, 3.-4. 11. 2022, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Aetius; evropská tradice
Klíčová slova anglicky Aetius; European Tradition
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: doc. Mgr. Katarina Petrovićová, Ph.D., učo 10362. Změněno: 23. 1. 2023 01:01.
Anotace
Nejvýznamnější vojevůdce 5. stol. se dočkal nejen damnatio memoriae, ale i velmi kladného ohlasu už u současníků (Marobaudes, Sidonius Apollinaris), ale také u autorů pozdějších (nejvýznamnější z nich Apollinaris Sidonius, Cassidorus Senator a Prokopios). Příspěvek dále sledoval Aetiovo vnímání ve středověkých kronikách, u Giulia Strozziho, ale také u barokního autora Zachariase Wernera, v hudbě, malířství, nebo u českého básníka Svatopluka Čecha. Poukázal na francouzský vztah k tomuto Římanovi, ale i na politické tendence, k jejichž prosazení mělo jeho jméno napomáhat (benátské republikánství, italské risorgimento, výzva ke svornosti Slovanů apod.) Obsahoval nové autorčiny překlady z Merobaudových panegyriků.
Anotace anglicky
The most important warrior of the 5th century received not only damnatio memoriae, but also a very positive response from his contemporaries (Marobaudes, Sidonius Apollinaris), but also from later authors (most notably Apollinaris Sidonius, Cassidorus Senator and Procopius). The paper further traced the perception of Aetius in medieval chronicles, in Giulio Strozzi, but also in the Baroque author Zacharias Werner, in music, painting, or in the Czech poet Svatopluk Čech. The author pointed to the French relationship to this Roman, but also to the political tendencies that his name was supposed to help promote (Venetian republicanism, the Italian Risorgimento, the call for Slavic unity, etc.). In the paper, the new translations of parts of Merobaud's panegyrics are included.
Návaznosti
MUNI/A/1362/2021, interní kód MUNázev: Období transformace mezi antikou a středověkem (Akronym: OT)
Investor: Masarykova univerzita, Období transformace mezi antikou a středověkem
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 13:38