VENTRUBA, Pavel, Michal JEŠETA, Jana ŽÁKOVÁ, Igor CRHA, Tomáš VENTRUBA, David RUMPÍK a Ivona OBROVSKÁ. Globální trendy a praxe v reprodukční medicíně. In Celoslovenský rozbor perinatálnej a materskej morbidity a mortality za rok 2021 s medzi-národnou účasťou, 17.- 18. 6. 2022, Nižná nad Oravou, SR. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Globální trendy a praxe v reprodukční medicíně
Název anglicky Global trends and practice in reproductive medicine.
Autoři VENTRUBA, Pavel, Michal JEŠETA, Jana ŽÁKOVÁ, Igor CRHA, Tomáš VENTRUBA, David RUMPÍK a Ivona OBROVSKÁ.
Vydání Celoslovenský rozbor perinatálnej a materskej morbidity a mortality za rok 2021 s medzi-národnou účasťou, 17.- 18. 6. 2022, Nižná nad Oravou, SR. 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 30214 Obstetrics and gynaecology
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky assisted reproduction - infertility treatment - questionnaire reviews - differences in approaches and treatment
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 5. 4. 2023 12:20.
Anotace
V současné době se 2-10 % všech dětí rodí díky metodám asistované reprodukce. Předpokládá se, že toto číslo bude v budoucnosti dále narůstat. Metody léčby neplodnosti jsou v jednotlivých státech různě právně ošetřeny, navíc existuje napříč zeměmi k této problematice i široké spektrum názorových proudů. Z tohoto důvodu byla již v minulosti snaha o vytvoření přehledu, který by shody a rozdíly v postupech a postojích k léčbě neplodnosti přehledně popisoval. Projekt tříletého sledování postupů v asistované reprodukci zahájil H. Jones, Jr a J. Cohen v roce 1998. Nadále se vyvíjí pod záštitou Mezinárodní federace společností pro poruchy plodnosti (IFFS) s názvem Globální trendy v reprodukční politice a praxi. Tak se přesněji odráží rozsah a zaměření projektu a zpřístupňuje se online. IFFS je partnerem WHO s mandátem na zveřejnění Surveillance. Po tomto projektu následovalo ještě 7 dotazníkových přehledů, na kterých se Česká republika i naše pracoviště podílelo. V roce 2019 vydala IFFS nejnovější přehled, Surveillance 2019, který zobrazuje současnou politiku a praxi v terapii asistované reprodukce. Podkladem pro tento přehled byl online dotazník, který vyplnilo 191 respondentů zastupujících 97 ze 132 zemí, o nichž se předpokládá, že nabízejí služby AR. Naše sdělení je členěno dle témat, kterými se Surveillance 2019 zabývá. I když se dotazníku účastnilo 97 zemí, ne všechny státy odpověděly na všechny otázky. Tato skutečnost může zkreslovat závěry odvozené z průzkumu.
Anotace anglicky
Currently, 2-10% of all children are born thanks to assisted reproduction methods. This number is expected to increase further in the future. Infertility treatment methods are legally treated differently in individual states, and there is also a wide spectrum of currents of opinion on this issue across countries. For this reason, there was already an effort in the past to create an overview that would clearly describe the similarities and differences in procedures and attitudes towards infertility treatment. A three-year follow-up project on practices in assisted reproduction was initiated by H. Jones, Jr and J. Cohen in 1998. It continues to be developed under the auspices of the International Federation of Fertility Societies (IFFS) entitled Global Trends in Reproductive Policy and Practice. In this way, the scope and focus of the project is more accurately reflected and made available online. IFFS is a WHO partner with the Surveillance publication mandate. This project was followed by 7 more questionnaire surveys, in which the Czech Republic and our workplace participated. In 2019, the IFFS published its latest overview, Surveillance 2019, which depicts current policy and practice in assisted reproductive therapy. This review was based on an online survey completed by 191 respondents representing 97 of the 132 countries believed to offer AR services. Our message is structured according to the topics covered by Surveillance 2019. Although 97 countries participated in the questionnaire, not all countries responded to all questions. This fact may distort the conclusions drawn from the survey.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 15:37