MILÉŘ, Tomáš. Teplo nebo energie? Poznámky k slovnímu vyjadřování v termodynamice. Online. In Ota Kéhar. Moderní trendy v přípravě učitelů fyziky 9. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2022, s. 130-136. ISBN 978-80-261-1092-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Teplo nebo energie? Poznámky k slovnímu vyjadřování v termodynamice
Název anglicky Heat or energy? Remarks on verbal expression in thermodynamics
Autoři MILÉŘ, Tomáš.
Vydání 1. vyd. Plzeň, Moderní trendy v přípravě učitelů fyziky 9. od s. 130-136, 7 s. 2022.
Nakladatel Západočeská univerzita v Plzni
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-261-1092-7
Klíčová slova česky fyzikální vzdělávání; termodynamika; energie; teplo
Klíčová slova anglicky physics education; thermodynamics; energie; teplo
Změnil Změnil: Mgr. Tomáš Miléř, Ph.D., učo 80022. Změněno: 1. 1. 2023 17:11.
Anotace
Termodynamika patří k obtížným partiím fyziky a u žáků není zrovna oblíbená. Výzkumy prováděné na školách u nás i ve světě opakovaně identifikují žákovské miskoncepce, jako je zaměňování stavových a procesních veličin a pojetí energie nebo tepla coby substance. Příčiny obtížnosti studia termodynamiky však zůstávají nejasné. Domníváme se, že velkým dílem je na vině přirozený jazyk, jímž jsou termodynamické jevy interpretovány. Přirozený jazyk je nástrojem komunikace, ale je i nástrojem myšlení. Jazyk zprostředkovává poznání, ale není-li logicky konzistentní, může být naopak překážkou porozumění fyzice. Informace jsou v jazyce zakódované, ale v případě termodynamiky jsou i zašifrované. Není se co divit našim žákům a studentům, že se při studiu snadno chytí do pasti, protože jazyk, jímž jsou psány moderní učebnice, k tomu poskytuje dostatek příležitostí.
Anotace anglicky
Thermodynamics is a difficult part of physics and is not very popular with pupils and students. Research conducted at schools in the Czech Republic and in the world repeatedly identifies misconceptions, such as confusion of state and process variables and the concept of energy or heat as a substance. However, the causes of the difficulty of studying thermodynamics remain unclear. We believe that the natural language by which the thermodynamic phenomena are interpreted is largely to blame. Language is a tool of communication, but it is also a tool of thinking. Language of thermodynamics is not logically consistent and can be an obstacle to understanding physics. Language in which modern textbooks are written provides various opportunities for students to get trapped.
VytisknoutZobrazeno: 10. 8. 2024 22:20