a 2022

Odhad zátěže Cd a Pb ze sójových výrobků u vegetariánů a veganů

KOSEČKOVÁ, Pavlína

Základní údaje

Originální název

Odhad zátěže Cd a Pb ze sójových výrobků u vegetariánů a veganů

Vydání

XLI. Regionální pracovní dny klinické biochemie, 2022

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Konferenční abstrakt

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

ISBN

978-80-88354-28-4

Klíčová slova česky

potenciálně toxické prvky, sója

Klíčová slova anglicky

potentially toxic elements, soy
Změněno: 2. 1. 2023 16:48, Mgr. Pavlína Kosečková, Ph.D.

Anotace

V originále

O sóji (Glycine max) je obecně známo, že dokáže přijímat vyšší množství kadmia (Cd) a olova (Pb) z půdy a hromadit je ve svých semenech. Konzumace sójových bobů a sójových výrobků může významně přispět k příjmu těchto potenciálně toxických kovů u vegetariánů a veganů, jež jsou pravděpodobně nejčastějšími konzumenty těchto potravin. U 97 osob (zahrnující vegetariány, vegany i lidi stravující se nealternativním způsobem) byl zjišťován týdenní dietární přívod Cd a Pb ze sójových potravin, které jsou dostupné na českém trhu. Pro hodnocení expozice byl použit semi-kvantitativní frekvenční dotazník a měření tělesné hmotnosti. Obsah Cd a Pb ve vzorcích sójových potravin byl stanoven metodou atomové absorpční spektrometrie. Tofu, jako nejčastěji konzumovaná potravina ve skupině vegetariánů/veganů, nejvíce přispělo k celkovému přívodu Cd. Obsahovalo 7,6 ± 0,1 μg Cd/kg čerstvé hmotnosti, přičemž nejvyšší obsah Cd byl pozorován v tempehu (18,1 ± 0,4 μg/kg). Obsah Pb překročil maximální limit v několika sójových potravinách (sójový extrudát, sójová alternativa mléka a sójový sušený nápoj). I přes toto zjištění, konzumace sójových potravin u veganů, jakožto jejich významných spotřebitelů, přispěla k hodnotě tolerovatelného týdenního příjmu pro Pb a Cd nanejvýš z 10 %.