JAGOŠOVÁ, Lucie, Pavol TIŠLIAR, Otakar KIRSCH a Monika FRECEROVÁ. Muzejní výstava na cestách : Specifika putovních výstav do škol, muzeí i dalších veřejných institucí. Brno: Masarykova univerzita, 2022, 115 s. ISBN 978-80-280-0210-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Muzejní výstava na cestách : Specifika putovních výstav do škol, muzeí i dalších veřejných institucí
Název anglicky Museum exhibition on the road : Specifics of traveling exhibitions to schools, museums and other public institutions
Autoři JAGOŠOVÁ, Lucie (203 Česká republika, garant, domácí), Pavol TIŠLIAR (703 Slovensko, domácí), Otakar KIRSCH (203 Česká republika, domácí) a Monika FRECEROVÁ (203 Česká republika).
Vydání Brno, 115 s. 2022.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60500 6.5 Other Humanities and the Arts
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/22:00127664
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-280-0210-7
Klíčová slova česky muzeum; putovní výstava; muzejní prezentace; muzejní výstavnictví; muzejní edukace
Klíčová slova anglicky museum; traveling exhibition; museum presentation; museum exhibitios; museum education
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Renata Macholdová, učo 216933. Změněno: 27. 2. 2023 10:15.
Anotace
Specifický fenomén v oblasti výstavnictví představují putovní výstavy. Jsou doménou jak muzeí, tak i dalších kulturních, paměťových i vzdělávacích institucí, a vytváří a produkuje je také komerční sektor. Jak v zahraničí, tak i v České republice má pořádání putovních výstav dlouhou tradici a ze strany hostitelských institucí i návštěvnické veřejnosti zájem o ně nijak neopadá. Publikace zkoumá tento fenomén muzejní prezentace trojím pohledem - ukotvuje vývoj pojetí putovních výstav do současnosti, vymezuje specifika tvorby tohoto výstavního formátu z pohledu muzeologické disciplíny muzejního výstavnictví a z hlediska orientace na cílové publikum prostřednictvím poznatků z muzejní pedagogiky.
Anotace anglicky
Traveling exhibitions represent a specific phenomenon in the field of exhibitions. They are the domain of museums as well as other cultural, memory and educational institutions, and are also created and produced by the commercial sector. Both abroad and in the Czech Republic, the organization of traveling exhibitions has a long tradition, and the interest in them from the host institutions and the visiting public has not waned. The publication examines this phenomenon of museum presentation from three points of view - it anchors the development of the concept of traveling exhibitions to the present, defines the specifics of the creation of this exhibition format from the point of view of the museological discipline of museum exhibitions and from the point of view of targeting the audience through knowledge from museum pedagogy.
Návaznosti
MK-S 2045/2022 SOM, interní kód MUNázev: Metodika putovních výstav do škol pohledem teorie i praxe
Investor: Ministerstvo kultury ČR, Metodika putovních výstav do škol pohledem teorie i praxe
VytisknoutZobrazeno: 25. 5. 2024 19:03