ŠÍK, Jan-Marek. Literatura vikingů?! Starý Sever (nejen) v českých překladech. Brno: Skandinávský dům, Větrné mlýny, 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Literatura vikingů?! Starý Sever (nejen) v českých překladech
Název anglicky Literature of the Vikings?! Old North (not only) in the Czech Translations
Autoři ŠÍK, Jan-Marek.
Vydání Brno, 2022.
Nakladatel Skandinávský dům, Větrné mlýny
Další údaje
Typ výsledku Prezentace v oblasti umění
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky staroseverský, literatura, viking
Klíčová slova anglicky Old Norse, literature, Viking
Změnil Změnil: PhDr. Aleš Bičan, Ph.D., učo 64391. Změněno: 22. 1. 2023 13:03.
Anotace
Co je to staroseverská literatura a které žánry v ní rozlišujeme? Jaké bylo písemnictví vznikající ve Skandinávii – a především na Islandu – před tisícem let? Pojednávala „literatura vikingů“ jen o dobyvačných výpravách a násilí? A co mají společného vikingové a Morava? Beseda se zaměřila na staroseverskou literaturu a její překlady do češtiny. Diskutovali Lucie Korecká z Fakulty humanitních studií UK a Jiří Starý z Filozofické fakulty UK, autoři původních i překladových děl vážících se k tématu starého Severu.
Anotace anglicky
What is the old Norse literature and what genres does it include? What kind of books were created in Scandinavia – and mainly on Iceland – one thousand years ago? Did the „literature of the Vikings“ only deal with bloody conquests and violence? And what do the Vikings have in common with Moravia? The discussion focused on the old Norse literature and its translations into Czech. The quests were Lucie Korecká (Faculty of Humanities of the Charles University) and Jiří Starý (Faculty of Arts). Both of them are authors of original as well as translated books related to the Old North.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:01