VOJTÍŠEK, Vojtěch, Ladislava ZBIEJCZUK SUCHÁ, Gabriela GODIŠKOVÁ, Adéla WEIDISCHOVÁ, Lukáš PORSCHE a Jan MARTINEK. Metodika tvorby webových knih pro knihovny. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metodika tvorby webových knih pro knihovny
Název anglicky Methodology for creating web books for libraries
Autoři VOJTÍŠEK, Vojtěch (203 Česká republika, domácí), Ladislava ZBIEJCZUK SUCHÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Gabriela GODIŠKOVÁ (703 Slovensko, domácí), Adéla WEIDISCHOVÁ (203 Česká republika, domácí), Lukáš PORSCHE (203 Česká republika) a Jan MARTINEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Projekty výzkumu a vývoje
Obor 50804 Library science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/22:00129584
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky webové knihy; knihovny; digitální čtení; e-knihy
Klíčová slova anglicky web books; libraries; digital reading; e-books
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D., učo 6795. Změněno: 4. 3. 2023 18:17.
Anotace
Za účelem předání nástroje pro konverzi e-knih do nového formátu a jeho využití MKP a dalšími knihovnami vznikl Manuál a metodika tvorby webových knih. Metodika byla po dobu projektu především živým materiálem, který byl stále doplňovaný na základě zpětné vazby. Podle harmonogramu byla zveřejněna formou webové stránky (dostupná zde: https://kisk.phil.muni.cz/redesign-knihovnich-sluzeb-2020/metodika-vytvareni-webovych-knih-v-knihovnach). Materiál ve stručnosti popisuje základní možnosti zpřístupnění e-knih v knihovnách za účelem uchovat praxi vzniklou v rámci projektu a zvýšit její udržitelnost v MKP a poskytnout informace pro další knihovny. Obsahuje kapitoly popisující pracovní postupy pro získávání (akvizici) e-knih, zpracování odkazů na volně dostupné zdroje a především výrobu e-knih v konkrétní praxi MKP. Závěrečnou část tvoří manuál pro konverzi do nového formátu, který byl prakticky otestován v prostředí aplikačního garanta (MKP).
Anotace anglicky
In order to provide a tool for converting e-books to the new format and its use by the MLP and other libraries, a Manual and Methodology for Creating Web Books was created. The methodology was primarily a living material throughout the project, which was continuously updated based on feedback. According to the schedule, it was published as a website (available here: https://kisk.phil.muni.cz/redesign-knihovnich-sluzeb-2020/metodika-vytvareni-webovych-knih-v-knihovnach). The material briefly describes the basic possibilities of making e-books available in libraries in order to preserve the practice developed within the project and increase its sustainability in the MLP and to provide information for other libraries. It contains chapters describing the workflows for the acquisition of e-books, the processing of links to freely available resources and, above all, the production of e-books in a specific MLP practice. The final part is a manual for conversion to the new format, which has been practically tested in the environment of the application guarantor (MLP).
Návaznosti
TL04000391, projekt VaVNázev: Redesign knihovních služeb 2020: webové knihy (Akronym: Redesign2020)
Investor: Technologická agentura ČR, Redesign knihovních služeb 2020: webové knihy
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 12:30