KOCUREK, Josef, Matěj MÁLEK, Ladislava ZBIEJCZUK SUCHÁ, Jan MARTINEK, Kristína JEŽÍKOVÁ, Lukáš PORSCHE, Vojtěch VOJTÍŠEK a Gabriela GODIŠKOVÁ. Webový portál Beletrion. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Webový portál Beletrion
Název anglicky Web portal Beletrion
Autoři KOCUREK, Josef (203 Česká republika, domácí), Matěj MÁLEK (203 Česká republika, domácí), Ladislava ZBIEJCZUK SUCHÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Jan MARTINEK (203 Česká republika, domácí), Kristína JEŽÍKOVÁ (703 Slovensko, domácí), Lukáš PORSCHE (203 Česká republika, domácí), Vojtěch VOJTÍŠEK (203 Česká republika) a Gabriela GODIŠKOVÁ (703 Slovensko).
Vydání 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Projekty výzkumu a vývoje
Obor 50804 Library science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/22:00129585
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky knihovny; digitální knihovny; e-čtení
Klíčová slova anglicky libraries; digital libraries; e-reading
Štítky rivok
Změnil Změnila: PhDr. Ladislava Zbiejczuk Suchá, Ph.D., učo 65170. Změněno: 21. 3. 2023 09:17.
Anotace
Webová služba Beletrion (www.beletrion.cz) čtenářům a čtenářkám nabízí emočně silné a zapamatovatelné pasáže ze současné české, slovenské tvorby i z klasické literatury. Cílem služby je zprostředkovat čtenářům (nejen z MKP) prózu a poezii přístupnou digitální formou. K tomu portál využívá možnosti výběru úryvků podle nálady (romantika, humor, strach, napětí, záhada), času a typu beletrie. Pokud čtenáře pasáž zaujme, na jedno kliknutí se dostane k celému dílu v elektronické podobě – buď na výběr formátu v katalogu e-knihovna.cz, nebo rovnou na první stranu čtené webové knihy. Služba v současnosti nabízí 125 úryvků z prózy a 72 úryvků z poezie. Výsledku předcházel uživatelské výzkum s čtenáři a čtenářkami MKP realizovaný v roce 2021, který byl zaměřený čtení a používání elektronických knih u tzv. „náruživých čtenářů“. V současnosti stále probíhá doplňování nových úryvků knih a tento proces zcela převzala MKP.
Anotace anglicky
The Beletrion web service (www.beletrion.cz) offers readers emotionally powerful and memorable passages from contemporary Czech and Slovak literature as well as from classic literature. The aim of the service is to make prose and poetry accessible to readers (not only from MKP) in a digital form. To do this, the portal uses the possibility of selecting passages according to mood (romance, humour, fear, suspense, mystery), time and type of fiction. If a reader is intrigued by a passage, a single click will take them to the entire work in electronic form - either to a choice of format in the e-knihovna.cz catalogue or straight to the first page of the web book they are reading. The service currently offers 125 prose excerpts and 72 poetry excerpts. The results were preceded by user research with MKP readers carried out in 2021, which focused on the reading and use of e-books by so-called "avid readers". At present, new book extracts are still being added and this process has been completely taken over by MKP.
Návaznosti
TL04000391, projekt VaVNázev: Redesign knihovních služeb 2020: webové knihy (Akronym: Redesign2020)
Investor: Technologická agentura ČR, Redesign knihovních služeb 2020: webové knihy
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 13:58