ZOUNEK, Jiří. Digitální technologie v každodenním životě studentů – výzkum, výsledky, otázky…. In Technologie za horizontem událostí. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Digitální technologie v každodenním životě studentů – výzkum, výsledky, otázky…
Název anglicky Digital technologies in students' everyday lives - research, results, questions...
Autoři ZOUNEK, Jiří.
Vydání Technologie za horizontem událostí, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky digitální technologie; adolescenti; učení; výzkum; rodiče; dovednosti
Klíčová slova anglicky digital technologies; adolescents; learning; research; parents; skills
Změnil Změnil: doc. Mgr. Jiří Zounek, Ph.D., učo 1752. Změněno: 6. 3. 2023 18:54.
Anotace
Dnešní studenti od narození vyrůstají v prostředí, v němž jsou digitální technologie běžně dostupné a „všudypřítomné“. Digitální technologie vytvářejí nové a stále se proměňující online prostředí pro práci, učení, komunikaci ale i trávení volného času. Studenti tak zcela přirozeně žijí ve fyzickém i virtuálním prostředí či snad lépe v jednom světě, který má dvě vzájemně propojené části. V takovém světě pak přirozeně probíhá formální i informální učení v různých prostředích, ať už ve virtuálním nebo ve školním či mimoškolním (např. v rodině nebo ve vrstevnické skupině). Nicméně diskurz o využívání digitálních technologií (ale i výzkum) je zaměřen především na způsoby, jak s pomocí těchto technologií vylepšit dosavadní přístupy k učení ve školní výuce (přinejmenším v ČR). Méně se však již uvažuje o tom, že digitální technologie nejsou pouze (didaktickým) nástrojem, ale vytvářejí možnosti pro nové postupy či sociální aktivity (včetně učení), které nejsou limitovány fyzickým prostorem školní třídy. Jak tedy zkoumat formální a informální učení studentů v digitálním věku? Stačí nám dosud využívané metody empirického výzkumu? Co víme o využívání technologií ve formálním a informálním učení? Jsou vůbec dovednosti a znalosti o technologiích získané ve výuce použitelné v životě mimo školu? A lze využít ve školní výuce vlastní zkušenosti studentů s technologiemi? Jak vidí digitální technologie samotní studenti a jejich rodiče? Proč se generace nemohou dohodnout? V přednášce se budu snažit na tyto otázky najít odpověď, a to na základě empirických dat z několika (vlastních) výzkumů. Současně ale jistě otevřeme i další otázky …
Anotace anglicky
Today's students are growing up in an environment where digital technologies are widely available and "ubiquitous". Digital technologies are creating new and ever-changing online environments for work, learning, communication and leisure. Students thus naturally live in both physical and virtual environments, or better, in one world with two interconnected parts. In such a world, formal and informal learning naturally occurs in different environments, whether virtual, in school or out-of-school (e.g. in the family or a peer group). However, the discourse on digital technologies mainly focuses on how to use these technologies to improve existing approaches to learning in school education (at least in the Czech Republic). However, we pay less consideration to the fact that digital technologies are not just a (didactic) tool but create opportunities for new practices or social activities (including learning) that are not limited by the classroom's physical space. How, then, to explore students' formal and informal learning in the digital age? Are the empirical research methods we have used so far sufficient? What do we know about using technology in formal and informal learning? Are the skills and knowledge about technology acquired in the classroom applicable to life outside school? Moreover, can students' own experiences with technology be used in school teaching? How do students themselves and their parents view digital technologies? Why can't the generations agree? In this talk, we will answer these questions by drawing on empirical data from several (own) research studies. At the same time, we will certainly open up other questions.
Návaznosti
GA17-06152S, projekt VaVNázev: Digitální technologie v každodenním životě a učení studentů
Investor: Grantová agentura ČR, Digitální technologie v každodenním životě a učení studentů
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 18:17