KELAR, Jakub, Jaromír HAŠANA, Oleksandr GALMIZ, Zlata KELAR TUČEKOVÁ, Dušan KOVÁČIK, Lukáš OBŠEL, Zdeněk PŘASLIČKA a Donna FRANTÍK. Univerzální uchycení plazmové jednotky do UV tiskařského stroje. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Univerzální uchycení plazmové jednotky do UV tiskařského stroje
Název česky Univerzální uchycení plazmové jednotky do UV tiskařského stroje
Název anglicky Universal attachment of the plasma unit to the UV printing machine
Autoři KELAR, Jakub (203 Česká republika, garant, domácí), Jaromír HAŠANA (203 Česká republika, domácí), Oleksandr GALMIZ (203 Česká republika, domácí), Zlata KELAR TUČEKOVÁ (703 Slovensko, domácí), Dušan KOVÁČIK (703 Slovensko, domácí), Lukáš OBŠEL, Zdeněk PŘASLIČKA a Donna FRANTÍK.
Vydání 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Technicky realizované výsledky (prototyp, funkční vzorek)
Obor 10305 Fluids and plasma physics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/22:00129437
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky UV digitální tisk;atmosférické plazma;adheze barev;zvýšení adheze;kompatibilita
Klíčová slova anglicky UV digital printing;atmospheric pressure plasma;ink adhesion;adhesion improvement;compatibility
Technické parametry Prototypové zařízení pro LED-UV digitální tisk s implementovanou HDCSBD in-line předúpravou substrátů je aplikovaným výsledkem projektu FV40114. Představuje ho provedení uchycení a vedení HDCSBD plazmové hlavy s jejím příslušenstvím v tiskovém stroji v prostoru nad potištěným materiálem před UV digitálním tiskem. Ke zlepšení vlastností rovinných povrchů nízkoteplotním plazmatem se zabezpečením homogenní úpravy je využíván vsazený plazmový zdroj s veškerými součástmi a s implementovanou HDCSBD plazmovou hlavou, která se nad povrchem pohybuje v přesné vzdálenosti v bezkontaktním režimu. Díky bezkontaktnímu vedení nedochází k deformaci nebo mechanickému poškození potištěného substrátu. Tento způsob vedení je proto výhodný pro velkoplošný tisk na substráty s vysokou pořizovací cenou.
Štítky rivok
Změnil Změnila: RNDr. Zlata Kelar Tučeková, PhD., učo 454060. Změněno: 16. 3. 2023 17:49.
Anotace
Cílem prototypu je zvýšení adheze barev velkoplošného UV digitálního tisku k velkoplošným skleněným, polymerním a kompozitním kovově-polymerním substrátům aktivací atmosférickým plazmatem. Standardní tisková zařízení s běžnými barvami tak mohou být doplněná o zdroj plazmatu, jenž před tiskem aktivuje oblast, na níž je následně proveden barevný tisk. Zdroj plazmatu se nad povrchem pohybuje v přesné vzdálenosti v bezkontaktním režimu.
Anotace anglicky
The prototype for ink adhesion improvement of large-area UV printing on glass, polymer and metallic substrates with polymer layer uses activation by atmospheric pressure plasma. A standard UV digital printing machine can be utilised by the universal attachment of the plasma unit to the existing machine. The plasma source activates the area right before UV digital printing. The plasma unit moves contactless at a precise distance above the substrate.
Návaznosti
FV40114, projekt VaVNázev: Zvýšení kvality velkoplošného UV digitálního tisku atmosférickým plazmatem
Investor: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Zvýšení kvality velkoplošného UV digitálního tisku atmosférickým plazmatem
VytisknoutZobrazeno: 29. 5. 2024 19:00