FILIP, Jakub. Auris interna. Ens rationis. Hudobný život. Bratislava: Hudobné centrum, 2023, roč. 55, č. 4, s. 3. ISSN 1335-4140.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Auris interna. Ens rationis
Název česky Auris interna. Ens rationis
Název anglicky Auris interna. Ens rationis
Autoři FILIP, Jakub.
Vydání Hudobný život, Bratislava, Hudobné centrum, 2023, 1335-4140.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku (nerecenzovaný)
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Odkaz na vydání na webe vydavatele
Klíčová slova česky Hudobný život; periodikum; časopis; Slovensko; muzikologie; historie; sociologie; odborný text
Klíčová slova anglicky Hudobný život; periodical; journal; Slovakia; musicology; history; sociology
Štítky hudební avantgarda, modernita, muzikologie, sociologie
Změnil Změnil: doc. PhDr. Martin Flašar, Ph.D., učo 40864. Změněno: 11. 1. 2024 08:38.
Anotace
Pri Johnovi Cageovi ako dominantnej osobnosti newyorskej experimentálnej scény a Mortonovi Feldmanovi, Earlovi Brownovi a Christianovi Wolffovi ako jeho zdanlivých epigónoch môžeme vnímať akýsi koniec hudobného umenia. Ale len dovtedy, kým si neuvedomíme, že radikálna experimentálna hudba 20. storočia je rovnako kreatívne ens rationis (výtvor mysle) ako čokoľvek iné v dejinách hudby.
Anotace česky
Díky Johnovi Cageovi jako dominantní osobnosti newyorské experimentální scény a Mortonovi Feldmanovi, Earlovi Brownovi a Christianovi Wolffovi jako jeho zdánlivých epigónech, můžeme vnímat jakýsi konec hudebního umění. To však jenom do té doby, než si uvědomíme, že radikální experimentální hudba dvacátého století je stejně kreativní ens rationis (výtvor mysle) jako cokoli jiného v dějinách hudby.
Anotace anglicky
Thanks to John Cage as the dominant figure of the New York experimental scene, and Morton Feldman, Earl Brown, and Christian Wolff as its apparent epigones, we might conceive of music as an exhausted art at the very end of its historic journey. But only until we realize that radical experimental music of the 20th century is as much a creative ens rationis (creation of the mind) as anything else in the history of music.
VytisknoutZobrazeno: 31. 7. 2024 06:23