GREGA, Dominik, Jozef KOLÁŘ, Lenka SMEJKALOVÁ, Marta COSTA a Ana Matilde PINTO RODRIGUES. Digitalizace zdravotnictví a farmacie – jak se orientovat v jednotlivých pojmech? In 17. Kongres Praktického Lékárenství. 2023. ISBN 978-80-7471-397-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Digitalizace zdravotnictví a farmacie – jak se orientovat v jednotlivých pojmech?
Název česky Digitalizace zdravotnictví a farmacie – jak se orientovat v jednotlivých pojmech?
Název anglicky Digitization of healthcare and pharmacy - how to understand individual terms?
Autoři GREGA, Dominik, Jozef KOLÁŘ, Lenka SMEJKALOVÁ, Marta COSTA a Ana Matilde PINTO RODRIGUES.
Vydání 17. Kongres Praktického Lékárenství, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
ISBN 978-80-7471-397-2
Klíčová slova česky digitalizace, e-health, digital-pharmacy
Klíčová slova anglicky digitalization, e-health, digital-pharmacy
Štítky ÚAF
Změnil Změnil: PharmDr. Dominik Grega, Ph.D., učo 245388. Změněno: 2. 5. 2023 10:34.
Anotace
Elektronizace a digitalizace zdravotnictví je vnímána jako aktuální téma. Avšak dalo by se říct, že elektronizace ve zdravotnictví probíhá od objevu elektřiny a zobrazovacích metod. Cílem elektronizace (a nepochybně i digitalizace) je zvýšit kvalitu poskytované zdravotní péče. Aby bylo možné využít maximálně přínosů digitální transformace, je potřebná souvislá a koordinovaná změna v oblasti medicíny a farmacie jako celku. A tudíž obdobným procesem musí projít i samotné lékárenství. Kdy ale začalo samotné využívání moderních technologií ve zdravotnictví? Jaký mají přínos pro pracovníky ve zdravotním sektoru a jaký přínos mají pro pacienty? Jak vidí jednotlivé pojmy literatura a kam sahají počátky použití některých pojmů souvisejících s digitalizací a elektronizací? V naší práci jsme se zaměřili přibližně na 20 pojmů souvisejících s oblastí digitálního zdraví. S využitím čtyř databází jsme se snažili zachytit, kdy byly dané pojmy použity poprvé v odborné literatuře a identifikovat nejstarší definice objevující se v dostupných publikacích.
Anotace anglicky
Electronicization and digitization of healthcare are perceived as a current topic. However, one could say that electronicization in healthcare has continued since the discovery of electricity and imaging methods. The goal of electronicization (and undoubtedly also digitization) is to increase the quality of healthcare provided. To maximize the benefits of digital transformation, continuous and coordinated change is needed in medicine and pharmacy. And therefore, pharmacy itself must go through a similar process. But when did the actual use of modern technologies in healthcare begin? How do they benefit healthcare workers, and how do they help patients? How does the literature see individual terms, and where do the origins of the use of some terms related to digitalization and electronicization go? In our work, we focused on approximately 20 terms related to digital health. Using four databases, we tried to capture when the given terms were used for the first time in the professional literature and to identify the oldest definitions appearing in available publications.
VytisknoutZobrazeno: 20. 5. 2024 01:15