TVRDÍKOVÁ, Linda. Morální intuice v právu – není pak rozhodování subjektivní? Iurium Scriptum. Brno: Nugis Finem Publishing, s.r.o., 2022, VI., č. 2, s. 26-46. ISSN 2570-5679.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Morální intuice v právu – není pak rozhodování subjektivní?
Název česky Morální intuice v právu – není pak rozhodování subjektivní?
Název anglicky Moral Intuitions in Law - isn't decision-making subjective then?
Autoři TVRDÍKOVÁ, Linda (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Iurium Scriptum, Brno, Nugis Finem Publishing, s.r.o. 2022, 2570-5679.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Open access článku
Kód RIV RIV/00216224:14220/22:00130682
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky morální intuice
Klíčová slova anglicky moral intuitions
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 5. 4. 2024 16:08.
Anotace
Právní filosofie a teorie zkoumá otázku, zda v některých případech interpretace a aplikace práva sehrává svou roli i osobnost soudce. Víme totiž, že máme interpretační metody, kdy někdy některé z nich mohou vést k různým závěrům, a to někdy i zcela protichůdným. Někteří právní teoretikové a filosofové zmiňují, že v tomto případě hraje svou roli i morální uvažování. I z toho důvodu někteří pak tvrdí, že se v takových případech jedná o subjektivní hodnocení a reakce. Tím však po většinou analýza této problematiky končí. V tomto textu se však s tímto nespokojíme a budeme morální uvažování analyzovat hlouběji. Na základě této analýzy, kde využijeme poznatky kognitivní vědy, které propojíme zejména s filosofií Ludwiga Wittgensteina a Wilfrida Sellarse, se pak budeme snažit vysvětlit, proč nemůžeme souhlasit s tím, že by se jednalo o rozhodnutí zcela subjektivní.
Anotace anglicky
Legal philosophy and theory researches an issue whether in some cases the personality of a judge plays a role in the interpretation and application of law. We know that we have methods of interpretation, some of which may lead to different conclusions, sometimes even completely contradictory ones. Some legal theorists and philosophers mention that moral reasoning also plays a role in this case, and for this reason some then argue that in such cases it is a matter of subjective evaluation and reaction. However, for the most part, this is where the analysis of this issue ends. In this text, however, we will not be satisfied with this and will analyse moral reasoning in more depth. On the basis of this analysis, where we will use the insights of cognitive science, which we will link in particular to the philosophy of Ludwig Wittgenstein and Wilfrid Sellars, we will then try to explain why we cannot agree that this is a completely subjective decision.
Návaznosti
EF19_073/0016943, projekt VaVNázev: Interní grantová agentura Masarykovy univerzity
MUNI/IGA/1274/2021, interní kód MUNázev: Moral Intuitions in Law (Akronym: MINTIL)
Investor: Masarykova univerzita, Moral Intuitions in Law
VytisknoutZobrazeno: 30. 5. 2024 08:44