NOVÁKOVÁ, Martina, Tomáš HAMMER, Jan JUŘICA, Hana KOTOLOVÁ, Ondřej ZENDULKA, Kateřina KUBOVÁ a Jakub VYSLOUŽIL. DEPOTNÍ LÉKOVÉ FORMY V PSYCHOFARMAKOLOGII V KLINICKÝCH A EXPERIMENTÁLNÍCH SOUVISLOSTECH. In Květinův den. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název DEPOTNÍ LÉKOVÉ FORMY V PSYCHOFARMAKOLOGII V KLINICKÝCH A EXPERIMENTÁLNÍCH SOUVISLOSTECH
Název anglicky Depot dosage forms in psychopharmacology in clinical and experimental contexts
Autoři NOVÁKOVÁ, Martina (203 Česká republika, domácí), Tomáš HAMMER (203 Česká republika, domácí), Jan JUŘICA (203 Česká republika), Hana KOTOLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Ondřej ZENDULKA (203 Česká republika), Kateřina KUBOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jakub VYSLOUŽIL (203 Česká republika, domácí).
Vydání Květinův den, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14160/23:00130919
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Klíčová slova česky depotní lékové formy; nonadherence; schizofrenie; deprese; mikročástice; mirtazapin; klozapin
Klíčová slova anglicky depot dosage forms; nonadherence; schizophrenia; depression; microparticles; mirtazapine; clozapine
Štítky rivok, ÚAF, ÚFT, ÚFTo
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Daniela Černá, učo 489184. Změněno: 29. 2. 2024 08:09.
Anotace
Psychické poruchy náleží mezi chronická onemocnění, která do značné míry ovlivňují kvalitu života pacientů. Díky správně nastavené léčbě lze udržet pacienty v plnohodnotném životě. Avšak ne vždy jsou pacienti ochotni dodržovat nastavenou terapii, a proto dochází k relapsu onemocnění, následný průběh je více komplikovaný a dochází i k horší prognóze pacientů. Parenterální depotní lékové formy v psychofarmakologii nabývají na významu. Jejich dlouhodobého účinku se v současnosti využívá v psychiatrických diagnózách z důvodu časté nonadherence pacientů k terapii. Nonadherence se v psychofarmakologii obecně objevuje přibližně u poloviny pacientů, kdy problematická je zejména u deprese, bipolární poruchy a schizofrenie. Na základě pozitivní zkušenostmi s již existujícími registrovanými léčivy jsou, v rámci meziústavní spolupráce na Farmaceutické fakultě a současně ve spolupráci s Farmakologickým ústavem Lékařské fakulty, vyvíjeny nové dlouhodobě působící parenterální lékové formy. Doposud byly připraveny dvě léčiva ve formě mikročástic na bázi kopolymeru kyseliny mléčné a glykolové (PLGA) pro parenterální podání, antidepresivum mirtazapin a antipsychotikum klozapin.
Anotace anglicky
Psychiatric disorders are among chronic diseases that largely affect the quality of life of patients. Thanks to correctly adjusted treatment, patients can be kept in a full life. However, patients are not always willing to adhere to the prescribed therapy, which is why the disease relapses, the subsequent course is more complicated and the patient's prognosis is worse. Parenteral depot dosage forms are gaining importance in psychopharmacology. Their long-term effect is currently used in psychiatric diagnoses due to the frequent non-adherence of patients to therapy. In psychopharmacology in general, nonadherence occurs in approximately half of patients, where it is especially problematic in depression, bipolar disorder and schizophrenia. Based on positive experiences with already existing registered medicines, new long-acting parenteral drug forms are being developed within the framework of inter-institutional cooperation at the Faculty of Pharmacy and at the same time in cooperation with the Pharmacology Institute of the Faculty of Medicine. To date, two drugs have been prepared in the form of microparticles based on the copolymer of lactic acid and glycolic acid (PLGA) for parenteral administration, the antidepressant mirtazapine and the antipsychotic clozapine.
Návaznosti
MUNI/A/1309/2021, interní kód MUNázev: Vývoj a studium nové částicové lékové formy s prodlouženým uvolňováním mirtazapinu (Akronym: MIRTHTM)
Investor: Masarykova univerzita, Vývoj a studium nové částicové lékové formy s prodlouženým uvolňováním mirtazapinu
MUNI/A/1440/2021, interní kód MUNázev: Preklinický a klinický výzkum Farmakologického ústavu v oblasti farmakokinetiky, neurobiologie závislostí a personalizované farmakoterapie v onkologii (Akronym: Farm-Pre-Klin)
Investor: Masarykova univerzita, Preklinický a klinický výzkum Farmakologického ústavu v oblasti farmakokinetiky, neurobiologie závislostí a personalizované farmakoterapie v onkologii
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 17:05