RADVAN, Michal a Tereza SVOBODOVÁ. Recurrent Property Tax Control in the Czech Republic. Bialystok Legal Studies. Bialystok: Temida 2, 2023, roč. 28, č. 2, s. 229-243. ISSN 1689-7404. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.15290/bsp.2023.28.02.14.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Recurrent Property Tax Control in the Czech Republic
Název česky Kontrola opakující se daně z nemovitých věcí v České republice
Autoři RADVAN, Michal (203 Česká republika, garant, domácí) a Tereza SVOBODOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Bialystok Legal Studies, Bialystok, Temida 2, 2023, 1689-7404.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Open access časopisu
Kód RIV RIV/00216224:14220/23:00130977
Organizační jednotka Právnická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.15290/bsp.2023.28.02.14
Klíčová slova česky daň z nemovitých věcí; opakující se daň z nemovitých věcí; vyměření daně; daňová kontrola; přiznání k dani z nemovitých věcí
Klíčová slova anglicky property tax; recurrent property tax; tax assessment; tax control; tax return
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 14. 3. 2024 12:24.
Anotace
The aim of this article is to investigate the possibilities for tax offices in the Czech Republic to control recurrent property tax returns and the data contained therein. The hypothesis that the recurrent property tax control in the Czech Republic is unproblematic and that there is no need for any amendments in related tax law regulation has been mostly confirmed. However, there are still several minor issues (e.g. the renewal of cadastral records) where amendments to the existing legal regulation would be helpful. There are also other much more problematic issues in the property tax regulation to be improved. The role of the immovable property tax in the Czech Republic is mostly marginal; the revenue is very low. The paper follows the IMRaD structure; in the research part, we firstly summarise recurrent property tax regulation de lege lata from the theoretical perspective. Secondly, we describe existing practical problems of recurrent property tax control as these problematic issues have been identified from structured interviews with tax office clerks. In the discussion, we critically analyse substantive and procedural tax law concerning the recurrent property tax with regard to controls carried out by the tax office, combining the theoretical background with practical experience. Synthesising the knowledge gained, we identify the strengths and weaknesses of de lege lata regulation and suggest amendments de lege ferenda.
Anotace česky
Cílem tohoto článku je prozkoumat možnosti finančních úřadů v České republice při kontrole daňových přiznání k dani z nemovitých věcí a údajů v nich obsažených. Většinově se potvrdila hypotéza, že kontrola opakované majetkové daně v České republice je bezproblémová a že není třeba provádět změny v související daňověprávní úpravě. Stále však existuje několik drobných otázek (např. obnova katastrálního operátu), kde by novelizace stávající právní úpravy byla užitečná V právní úpravě daně z nemovitostí jsou i další mnohem problematičtější otázky, které je třeba zlepšit. Úloha daně z nemovitých věcí je v České republice většinou marginální, její výnos je velmi nízký. Příspěvek se řídí strukturou IMRaD; ve výzkumné části nejprve shrnujeme úpravu opakující se daně z nemovitostí de lege lata z teoretického hlediska. Za druhé popisujeme existující praktické problémy regulace opakující se daně z nemovitostí, jak byly tyto problematické otázky identifikovány na základě strukturovaných rozhovorů s úředníky finančních úřadů. V diskusi kriticky analyzujeme hmotné a procesní daňové právo týkající se opakující se daně z nemovitostí s ohledem na kontroly prováděné finančním úřadem, přičemž kombinujeme teoretická východiska s praktickými zkušenostmi. Syntézou získaných poznatků identifikujeme silné a slabé stránky právní úpravy de lege lata a navrhujeme změny de lege ferenda.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 14:45