SOKOLOVA, Anastasija, Ivana KOLÁŘOVÁ, Adriana VÁLKOVÁ a Tomáš KÁŇA. Slovotvorný analyzátor pro výuku češtiny pro cizince (SLAN). 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Slovotvorný analyzátor pro výuku češtiny pro cizince (SLAN)
Název anglicky WORD-FORMATION ANALYSIS SOFTWARE TOOL FOR TEACHING CZECH FOR FOREIGNERS (SLAN)
Autoři SOKOLOVA, Anastasija (203 Česká republika, garant, domácí), Ivana KOLÁŘOVÁ (203 Česká republika, domácí), Adriana VÁLKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Tomáš KÁŇA (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Software
Obor 60202 Specific languages
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Webové rozhraní softwaru SLAN
Kód RIV RIV/00216224:14410/23:00134485
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky software; SLAN; slovotvorba; čeština jako další/cizí jazyk
Klíčová slova anglicky software; SLAN; word formation; Czech as a foreign language
Technické parametry Software SLAN je autorské dílo Masarykovy univerzity. Během práce se softwarem nejsou shromažďovány žádné osobní údaje o uživatelích. Software SLAN a učebnicový korpus UčebKo, z něhož SLAN čerpá data, nesmí být používány ke komerčním účelům. Všechny funkce a filtry softwaru SLAN jsou přístupné zdarma bez předchozí registrace / přihlášení. SLAN je naprogramován v jazyce JavaScript s využitím frameworku Angular a knihoven RxJs, Angular Material a Bootstrap. Data jsou uložena ve statických souborech ve formátu JSON.
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Anastasija Sokolova, Ph.D., učo 365354. Změněno: 28. 6. 2023 09:36.
Anotace
Software SLAN byl vyvíjen v rámci projektu TL03000293 Slovotvorný analyzátor pro výuku češtiny pro cizince (SLAN) v programu ÉTA TA ČR (2020–2023). Na jeho realizaci se podílel tým autorů z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity (Katedra ruského jazyka a literatury, Katedra českého jazyka a literatury, Katedra německého jazyka a literatury). Externími aplikačními garanty projektu byly Asociace učitelů češtiny jako cizího jazyka (AUČCJ) a Centrum pro cizince JMK. V rámci projektu SLAN byly vytvořeny: 1. učebnicový korpus UčebKo skládající se z 9 učebnic češtiny pro cizince pro úrovně A2–B2 a čítající celkem 303 862 slov, 2. software SLAN umožňující práci se slovotvornou strukturou českých substantiv vyskytujících se v učebnicích češtiny pro cizince na úrovních A2–B2 (celkový počet jednotek (lemmat), s nimiž SLAN pracuje, je 2 132). Software SLAN čerpá data z korpusu UčebKo, který funguje na platformě SketchEngine: https://ske.fi.muni.cz.
Anotace anglicky
The SLAN software was developed within the project TL03000293 Word Formation Analyzer for Teaching Czech to Foreigners (SLAN) in the ÉTA TA ČR programme (2020-2023). A team of authors from the Faculty of Education of Masaryk University (Department of Russian Language and Literature, Department of Czech Language and Literature, Department of German Language and Literature) participated in its implementation. The external application guarantors of the project were the Association of Teachers of Czech as a Foreign Language (AUČCJ) and the Centre for Foreigners of the South Moravian Region. The SLAN project has the following outcomes: 1. the UčebKo textbook corpus containing 9 Czech textbooks for foreigners for levels A2-B2 with a total of 303 862 words, 2. The SLAN software allows to work with the word structure of Czech nouns occurring in Czech textbooks for foreigners at A2-B2 levels (the total number of units (lemmas) SLAN works with is 2 132).
Návaznosti
TL03000293, projekt VaVNázev: Slovotvorný analyzátor pro výuku češtiny pro cizince (SLAN)
Investor: Technologická agentura ČR, Slovotvorný analyzátor pro výuku češtiny pro cizince (SLAN)
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 11:24