Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{2295320, author = {Daněk, Petr}, article_number = {3}, doi = {http://dx.doi.org/10.37040/geografie.2023.013}, keywords = {production of space; self-provisioning; conventional food system; right to the city; governmentality; alternative food networks}, language = {cze}, issn = {1212-0014}, journal = {Geografie}, title = {S Lefebvrem a Foucaultem na zahradě: kultivace chuti v prostorech jídla}, url = {https://geografie.cz/128/3/0325/}, volume = {128}, year = {2023} }
TY - JOUR ID - 2295320 AU - Daněk, Petr PY - 2023 TI - S Lefebvrem a Foucaultem na zahradě: kultivace chuti v prostorech jídla JF - Geografie VL - 128 IS - 3 SP - 325-350 EP - 325-350 PB - Czech Geographical Society SN - 12120014 KW - production of space KW - self-provisioning KW - conventional food system KW - right to the city KW - governmentality KW - alternative food networks UR - https://geografie.cz/128/3/0325/ N2 - Výzkum konvenčního systému zásobování potravinami, a alternativních potravinových sítí, probíhá do značné míry izolovaně. Cílem příspěvku je snížit tuto bariéru použitím společného teoretického rámce pro identifikaci vlastností prostorů, vytvářených oběma typy potravinových systémů, a jejich vlivu na subjektivitu aktérů formujících prostory jídla. Použitými teoretickými nástroji je Lefebvrova dialektika prostoru a Foucaultova analýza disciplíny a governmentality. Výsledky ukazují podstatné rozdíly v povaze obou typů prostorů: zatímco konvenční potravinový systém produkuje standardizované vztahy a prostory, odvádí pozornost od samotného jídla k jiným aspektům jeho prodeje, a potlačuje znalosti o jeho původu a způsobu přípravy, různorodé prostory netržní produkce a sdílení potravin jsou utvářeny kolem kvality a “chuti” jídla („chuti“ v tělesném, ekologickém a kulturním významu). To znamená, že cesta z krize konvenčního systému může vést nejen cestou skromnosti ale také skrze kultivaci “chuti”, tj. lidského zájmu konzumovat dobré potraviny, jejichž chuť obsahuje znalost ekologických a sociálních vztahů a kultury, vytvářející prostory jídla. ER -
DANĚK, Petr. S Lefebvrem a Foucaultem na zahradě: kultivace chuti v prostorech jídla. \textit{Geografie}. Czech Geographical Society, 2023, roč.~128, č.~3, s.~325-350. ISSN~1212-0014. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.37040/geografie.2023.013.
|