BEHERA, Susrisweta, Lukáš VESELÝ, Radim ŠTŮSEK, Astrid HAUPTMANN, Thomas LOERTING a Dominik HEGER. Investigating freezing-induced acidity changes in citrate buffers. International Journal of Pharmaceutics. Elsevier B.V., 2023, roč. 643, August, s. 1-12. ISSN 0378-5173. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2023.123211.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Investigating freezing-induced acidity changes in citrate buffers
Autoři BEHERA, Susrisweta (356 Indie, domácí), Lukáš VESELÝ (203 Česká republika, domácí), Radim ŠTŮSEK (203 Česká republika, domácí), Astrid HAUPTMANN, Thomas LOERTING a Dominik HEGER (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání International Journal of Pharmaceutics, Elsevier B.V. 2023, 0378-5173.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10400 1.4 Chemical sciences
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 5.800 v roce 2022
Kód RIV RIV/00216224:14310/23:00131239
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2023.123211
UT WoS 001049188600001
Klíčová slova anglicky Stabilization; Freeze-concentrated solution; Hammett acidity function; Differential Scanning Calorimetry; Glass Transition Temperature; Cryomicroscopy; Sulfonephthalein indicators
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Pavla Foltynová, Ph.D., učo 106624. Změněno: 30. 1. 2024 20:43.
Anotace
Citrate buffers are commonly utilized in the field of biomolecule stabilization. We investigate their applicability in the frozen state within a range of initial pHs (2.5 to 8.0) and concentrations (0.02 to 0.60 M). Citrate buffer solutions subjected to various cooling and heating temperatures are examined in terms of the freezing-induced acidity changes, revealing that citrate buffers acidify upon cooling. The acidity is assessed with sulfonephthalein molecular probes frozen in the samples. Optical cryomicroscopy combined with differential scanning calorimetry was employed to investigate the causes of the observed acidity changes. The buffers partly crystallize and partly vitrify in the ice matrix; these processes influence the resulting pH and allow designing the optimal storage temperatures in the frozen state. The freezing-induced acidification apparently depends on the buffer concentration; at each pH, we suggest pertinent concentration, at which freezing causes minimal acidification.
Návaznosti
CIII-SI-1312-04-2122-M-158101, interní kód MUNázev: CEEPUS síť "Water - a common but anomalous substance that has to be taught and studied"
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEEPUS síť "Water - a common but anomalous substance that has to be taught and studied"
EF19_073/0016943, projekt VaVNázev: Interní grantová agentura Masarykovy univerzity
MUNI/A/1421/2022, interní kód MUNázev: Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2023
Investor: Masarykova univerzita, Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2023
MUNI/IGA/0991/2021, interní kód MUNázev: Minimizing freezing-induced acidity changes to ensure the stabilization of biochemicals
Investor: Masarykova univerzita, Minimizing freezing-induced acidity changes to ensure the stabilization of biochemicals
VytisknoutZobrazeno: 25. 5. 2024 07:56