BOHÁČOVÁ, Michaela. Jaselská, Vídeňská, Skandinávská – vžitá zeměpisná jména v brněnských uličních názvech. In Přednášky a besedy z LVI. ročníku Letní školy slovanských (bohemistických) studií. Brno: Masarykova univerzita. Filozofická fakulta. Kabinet češtiny pro cizince, 2023, s. 11-19. ISBN 978-80-280-0337-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jaselská, Vídeňská, Skandinávská – vžitá zeměpisná jména v brněnských uličních názvech
Název anglicky Jaselská, Vídeňská, Skandinávská – common geographical names in Brno street names
Autoři BOHÁČOVÁ, Michaela.
Vydání Brno, Přednášky a besedy z LVI. ročníku Letní školy slovanských (bohemistických) studií, od s. 11-19, 9 s. 2023.
Nakladatel Masarykova univerzita. Filozofická fakulta. Kabinet češtiny pro cizince
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 60203 Linguistics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-280-0337-1
Klíčová slova česky uliční názvy; exonyma; Brno
Klíčová slova anglicky street names; exonyms; Brno
Změnil Změnila: Mgr. Michaela Boháčová, Ph.D., učo 11559. Změněno: 5. 1. 2024 08:28.
Anotace
Článek se věnuje uličním názvům v Brně (Česká republika), které jsou utvořeny z exonym, vžitých zeměpisných jmen. Z celkového počtu 40 těchto jmen má pouze jeden název orientační funkci (ulice Vídeňská podle směru k rakouské metropoli Vídeň), a tudíž přímou souvislost s danou lokalitou. Ostatní názvy odkazují k daným lokalitám nepřímo, mají tedy funkci honorifikační. Většina z nich vznikla v období 50.-70. let 20. stol. v souvislosti s dynamickou sídlištní výstavbou a jejich motivace byla často v souladu s dobovou socialistickou ideologií - např. názvy v sídlišti Bohunice Arménská, Gruzínská, Běloruská, Moldavská podle bývalých sovětských svazových republik.
Anotace anglicky
The article deals with street names in Brno (Czech Republic), which are formed from exonyms, common geographical names. Out of a total of 40 of these names, only one name has an orientation function (Vídeňská according to the direction to the Austrian metropolis Vienna) and therefore a direct connection to the locality. The other names refer indirectly to the locations and thus have an honorific function. Most of these names were created in the 1950s-1970s in connection with dynamic housing estate construction and their motivation was often in line with the socialist ideology of the time - e.g. the names in the Bohunice housing estate Arménská, Gruzínská, Běloruská, Moldavská after former Soviet republics: "Armenian street", "Georgian street", "Belarusian street", "Moldavian street".
Návaznosti
MUNI/A/1249/2022, interní kód MUNázev: Lexikon a gramatika češtiny III - 2023
Investor: Masarykova univerzita, Lexikon a gramatika češtiny III - 2023
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 15:39