J 2022

Doporučení ESPEN k nemocničnímu stravování - část 3

KAPOUNOVÁ, Zlata

Základní údaje

Originální název

Doporučení ESPEN k nemocničnímu stravování - část 3

Název anglicky

ESPEN guideline on hospital nutrition - part 3

Vydání

Výživa a potraviny - Zpravodaj pro školní a dietní stravování, Praha, Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o. 2022, 1211-846X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30308 Nutrition, Dietetics

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova anglicky

hospital diets; guideline; nutrition; dietitian
Změněno: 9. 8. 2023 20:21, Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.

Anotace

V originále

Evropská společnost pro klinickou výživu a metabolismus (ESPEN) vydala v roce 2021 doporučení pro nemocniční stravování. Dokument vznikl na základě potřeby systematicky shrnout současné poznatky založené na důkazech týkajících se organizace stravovacích provozů, indikace terapeutických diet a monitoringu příjmu stravy ve zdravotnických zařízeních, rehabilitačních zařízeních a zařízeních sociálních služeb s přihlédnutím k individuálním potřebám pacientů/klientů ve snaze snížit riziko výskytu malnutrice. Postupně je představeno všech 56 ESPEN doporučení.

Anglicky

The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism published recommendations for hospital nutrition in 2021. It proposes evidenc-base recommendations regarding the organization of food catering, the prescriptions and indications of diets, as well as monitoring of food intake at hospital, rehabilitation center and nursing home, all of these by taking into account the patient perspective to reduce risk of malnutrition. All 56 ESPEN recommendations are presented in turn.