2022
Doporučení ESPEN k nemocničnímu stravování - část 3
KAPOUNOVÁ, ZlataZákladní údaje
Originální název
Doporučení ESPEN k nemocničnímu stravování - část 3
Název anglicky
ESPEN guideline on hospital nutrition - part 3
Autoři
Vydání
Výživa a potraviny - Zpravodaj pro školní a dietní stravování, Praha, Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o. 2022, 1211-846X
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky
hospital diets; guideline; nutrition; dietitian
Změněno: 9. 8. 2023 20:21, Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
V originále
Evropská společnost pro klinickou výživu a metabolismus (ESPEN) vydala v roce 2021 doporučení pro nemocniční stravování. Dokument vznikl na základě potřeby systematicky shrnout současné poznatky založené na důkazech týkajících se organizace stravovacích provozů, indikace terapeutických diet a monitoringu příjmu stravy ve zdravotnických zařízeních, rehabilitačních zařízeních a zařízeních sociálních služeb s přihlédnutím k individuálním potřebám pacientů/klientů ve snaze snížit riziko výskytu malnutrice. Postupně je představeno všech 56 ESPEN doporučení.
Anglicky
The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism published recommendations for hospital nutrition in 2021. It proposes evidenc-base recommendations regarding the organization of food catering, the prescriptions and indications of diets, as well as monitoring of food intake at hospital, rehabilitation center and nursing home, all of these by taking into account the patient perspective to reduce risk of malnutrition. All 56 ESPEN recommendations are presented in turn.