FOLETTI, Ivan, Jiří MACHÁČEK, Gajane ACHVERDJANOVÁ, Anna KELBLOVÁ, Klára DOLEŽALOVÁ a Jana ČERNOCKÁ. Středověk (jinak) trvá 15# Archeogenetika. O potenciálu i riziku vědeckého pokroku. In Podcast Středověk (jinak) trvá. Brno, 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Středověk (jinak) trvá 15# Archeogenetika. O potenciálu i riziku vědeckého pokroku
Název anglicky The Middle Ages (differently) last 15# Archaeogenetics. About the potential and risk of scientific progress
Autoři FOLETTI, Ivan, Jiří MACHÁČEK, Gajane ACHVERDJANOVÁ, Anna KELBLOVÁ, Klára DOLEŽALOVÁ a Jana ČERNOCKÁ.
Vydání Brno, Podcast Středověk (jinak) trvá, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 60401 Arts, Art history
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Middle Ages; Podcast; History of Art; Archeology; Relevance of Humanities; Archeogenetics; Archeology
Změnil Změnila: Bc. Margarita Khakhanova, učo 499807. Změněno: 8. 12. 2023 12:01.
Anotace
Takzvaná archeogenetika představuje doslova revoluci v současné archeologii. Jejím hlavním cílem je analýza genomů z kosterních pozůstatků a sledování biologických změn v populacích minulosti. Patří tak mezi další metody výzkumu, které vyvstaly ze spolupráce humanitních a přírodních věd. Jaký je přínos archeogenetiky pro naše chápání minulosti a jaká etická rizika v sobě skrývá? A může archeogenetiku využít i moderní medicína? Poslechněte si nové pokračování podcastu Středověk jinak trvá s archeologem Jiřím Macháčkem a historikem umění Ivanem Folettim.
Anotace anglicky
So-called archaeogenetics represents a literal revolution in contemporary archaeology. Its main goal is to analyse genomes from skeletal remains and to track biological changes in past populations. It is thus one of the other research methods that have emerged from the collaboration of the humanities and the natural sciences. What is the contribution of archaeogenetics to our understanding of the past and what ethical risks does it pose? And can archaeogenetics be used by modern medicine? Listen to the new installment of the podcast The Middle Ages Otherwise Lasts with archaeologist Jiří Macháček and art historian Ivan Foletti.
VytisknoutZobrazeno: 20. 7. 2024 21:24