SLABÝ, Ondřej, Iva SLANINOVÁ, David ŠMAJS, Jiří ŠÁNA, Vladimír ROTREKL, Pavel KREJČÍ, Stjepan ULDRIJAN, Juraj BOSÁK, Kateřina SLABÁ a Sabina ŠEVČÍKOVÁ. Lékařská biologie II. Genetika a molekulární medicína. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2023, 227 s. ISBN 978-80-280-0338-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Lékařská biologie II. Genetika a molekulární medicína
Název anglicky Medical Biology II. Genetics and molecular medicine
Autoři SLABÝ, Ondřej, Iva SLANINOVÁ, David ŠMAJS, Jiří ŠÁNA, Vladimír ROTREKL, Pavel KREJČÍ, Stjepan ULDRIJAN, Juraj BOSÁK, Kateřina SLABÁ a Sabina ŠEVČÍKOVÁ.
Vydání 1. vyd. Brno, 227 s. 2023.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Typ výsledku Odborná kniha
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-280-0338-8
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Mgr. Martina Švaříčková Hlavatá, učo 13047. Změněno: 30. 8. 2023 15:01.
Anotace
Druhý díl učebnice Lékařská biologie shrnuje základní poznatky a principy lidské genetiky a genomiky a vybrané kapitoly molekulární medicíny. Je určen pro studjní směry na lékařských fakultách, především však pro studenty prvního ročníku programů všeobecné lékařství a zubní lékařství. První část učebnice pojednává o úloze genetiky v medicíně, Mendlových zákonech, autozomální a gonozomální dědičnosti a chromozomálních poruchách. Zahrnuty jsou rovněž kapitoly zaměřené na mulfikaktoriální dědičnost, genovou vazbu a populační genetiku. Následuje část věnovaná lidské genomice a kapitoly pppisující lidskáý genom a metody jeho studia, epigenetiku a imunogenetiku. Z oblasti molekulární medicíny je věnována speciální pozornost nádorové biologii a aplikaci jejich poznatků v diagnsotice a léčbě, genomice bakterií a virů, genové terapii, a problematice kmen.buněk tkáňového inženýrství .Celou učebnici uzavírá kapitola o o vývojové biologii. Učebnice je doplněna řadou klinických poznámek či molekulárních případových studií poukazujících na klinické přesahy konkrétních kapitol a také množstvím schémat a ilustrací.
Anotace anglicky
The second volume of the textbook Medical Biology covers basic knowledge of human genetics and genomics and selected chapters from molecular medicine. This textbook aims to help medical students learn, understand, and review these extensive fields of medical sciences. The first part of the textbook is focused on Mendelian Inheritance, autosomal and gonosomal Inheritance, and chromosome abnormalities. The following chapters are on multifactorial inheritance, genetic linkage, and population genetics. Another part of the book is dedicated to human genomics and includes the chapters describing the human genome and genomic techniques, epigenetics, and immunogenetics. The field of molecular medicine is represented by the chapters on cancer biology and application of cancer biology into the diagnosis and therapy, gene therapy, microbiome and stem cells and regenerative medicine. The textbook is also complemented by clinical notes and molecular case studies relevant to specific chapters to help students practice basic knowledge of the field.
VytisknoutZobrazeno: 10. 7. 2024 23:48