FOLETTI, Ivan, Jiří MACHÁČEK, Gajane ACHVERDJANOVÁ, Anna KELBLOVÁ, Margarita KHAKHANOVA, Klára DOLEŽALOVÁ a Jana ČERNOCKÁ. Středověk (jinak) trvá #26 Mont Saint Michel nebo Disneyland? In Podcast Středověk (jinak) trvá. Brno, 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Středověk (jinak) trvá #26 Mont Saint Michel nebo Disneyland?
Název anglicky The Middle Ages (differently) last #26 Mont Saint Michel or Disneyland?
Autoři FOLETTI, Ivan, Jiří MACHÁČEK, Gajane ACHVERDJANOVÁ, Anna KELBLOVÁ, Margarita KHAKHANOVA, Klára DOLEŽALOVÁ a Jana ČERNOCKÁ.
Vydání Brno, Podcast Středověk (jinak) trvá, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 60401 Arts, Art history
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Middle Ages; Podcast; History of Art; Archeology; Relevance of Humanities;
Změnil Změnila: Bc. Margarita Khakhanova, učo 499807. Změněno: 5. 9. 2023 11:26.
Anotace
Co si představujeme, když mluvíme o středověku? Na tuto otázku každý z nás najde vlastní odpověď, díky slavnému klášteru Mont Saint Michele však přesně víme, co si pod pojmem středověk představoval francouzský architekt a restaurátor Viollet-le-Duc. Svými projekty vytvořil skutečný mýtus středověku. Mýtus tak silný a úspěšný, že i většina lidí v dnešní době si, když se řekne francouzský středověk, představí právě jeho slavné projekty, ať se již jedná o přestavbu města Carcassone či katedrálu Notre-Dame v Paříži. Koresponduje však tato romantická pohádka o minulosti s realitou, nebo se jedná o podvod? A jak je koncept středověku v 19. století propojen se současnou pravicovou politikou? Nejen to se dozvíte v novém díle podcastu Středovek (jinak) trvá s Jiřím Macháčkem a Ivanem Folettim! Na konci vás čeká také malý spoiler o dalším dílu podcastu.
Anotace anglicky
What do we imagine when we talk about the Middle Ages? We all have our own answer to this question, but thanks to the famous monastery of Mont Saint Michele, we know exactly what the French architect and restorer Viollet-le-Duc meant by the Middle Ages. His projects created a true myth of the Middle Ages. A myth so powerful and successful that even most people nowadays, when they hear the word French Middle Ages, think of his famous projects, be it the rebuilding of Carcassonne or the Notre-Dame Cathedral in Paris. But does this romantic tale of the past correspond to reality, or is it a fraud? And how is the concept of the 19th century Middle Ages linked to contemporary right-wing politics? Find out in the new episode of the podcast The Middle Ages (or Else) Lasts with Jiří Macháček and Ivan Foletti! There is also a small spoiler about the next episode of the podcast at the end.
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 01:21