HEJČ, David. Správní žaloba nejvyššího státního zástupce z hlediska poslání správního soudnictví. Právník : teoretický časopis pro otázky státu a práva. Praha: Ústav státu a práva AV ČR, 2023, roč. 162, č. 10, s. 897-912. ISSN 0231-6625.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Správní žaloba nejvyššího státního zástupce z hlediska poslání správního soudnictví
Název anglicky Action to Administrative Court by Prosecutor General from Point of View of Purpose of Administrative Justice
Autoři HEJČ, David (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Právník : teoretický časopis pro otázky státu a práva, Praha, Ústav státu a práva AV ČR, 2023, 0231-6625.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Open access článku
Kód RIV RIV/00216224:14220/23:00131791
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Správní žaloba; veřejný zájem; nejvyšší státní zástupce; správní soudnictví; dobrá víra.
Klíčová slova anglicky action to administrative court; public interest; prosecutor general; administrative courts; good faith
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 14. 3. 2024 13:39.
Anotace
Článek se věnuje správní žalobě, kterou je oprávněn podat nejvyšší státní zástupce k ochraně závažného veřejného zájmu, a to z hlediska principu ochrany veřejných subjektivních práv jako hlavního poslání správního soudnictví. Poukázáno je na to, že ačkoliv žaloba nejvyššího státního zástupce sleduje primárně ochranu veřejného zájmu, princip ochrany subjektivních práv se v jejím rámci významně uplatňuje. Jde zejména o vliv principu ochrany subjektivních práv na předmět žaloby a na meritorní soudní rozhodování o ní. Pokud jde o prvně uvedenou oblast, tzn. určení, zda vůbec jde o správní rozhodnutí, které je nejvyšší státní zástupce oprávněn tímto způsobem před správními soudy napadnout, pozornost je věnována případům zejména atypických úkonů správních orgánů, kde princip ochrany subjektivních práv může mít rozhodující vliv. Jde-li o uplatnění principu ochrany subjektivních práv při samotném meritorním soudním rozhodování o žalobě nejvyššího státního zástupce, je pozornost věnována především otázce ochrany dobré víry adresáta napadeného správního rozhodnutí. Přitom jsou rozlišovány případy, kdy jde o správní rozhodnutí, které je jednak k dobru svého adresáta a zvýhodňuje jeho právní pozici, a které je naopak vydáno k jeho tíži.
Anotace anglicky
The article deals with the action to administrative court which prosecutor general is empowered to file to protect a important public interest, from the point of view of the principle of protection of public rights as main purpose of administrative justice. It is pointed out that the principle of protection of public rights is significantly applied within the action of prosecutor general although it is primarily aimed at protection of the public interest. It is mainly about effect of the principle of protection of public rights on the subject of the action and on decision-making about it. In case of the area mentioned first – determining whether it is an administrative decision, which the prosecutor general is empowered to sue in administrative courts – attention is paid to cases of atypical acts of administrative authorities, where the principle of protection of public rights can have a decisive influence. In case of question of application of principle of protection of public rights within decision-making about the subject of the action of prosecutor general, attention is paid primarily to the issue of protection of good faith of the administrative decision addressee. In doing so, a distinction is made between cases where it is an administrative decision that is for good of the addressee and improves his legal position, and on the contrary, which burdens him.
Návaznosti
MUNI/A/1479/2022, interní kód MUNázev: Dvacet let moderního správního soudnictví
Investor: Masarykova univerzita, Dvacet let moderního správního soudnictví
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 04:55