BOCHNÍČEK, Zdeněk a Veronika KOLAŘÍKOVÁ. Domácí experimenty z termiky. Online. Brno: Masarykova univerzita, 2021, s. 5-13. ISBN 978-80-280-0009-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Domácí experimenty z termiky
Název anglicky Thermal energy home experiments
Autoři BOCHNÍČEK, Zdeněk a Veronika KOLAŘÍKOVÁ.
Vydání Brno, od s. 5-13, 9 s. 2021.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
ISBN 978-80-280-0009-7
Změnil Změnil: doc. RNDr. Zdeněk Bochníček, Dr., učo 438. Změněno: 2. 10. 2023 17:58.
Anotace
V příspěvku jsou popsány kvantitativní experimenty z termiky, které lze realizovat s obvyklým vybavením běžné domácnosti: kuchyňskými váhami, stopkami a rychlovarnou konvicí. V příspěvku jsou komentovány podmínky, za kterých je možné dosáhnout nejlepších výsledků a nejmenší odchylku od tabulkových hodnot. Text je doplněn analýzou nejistot měření kapacity kalorimetru směšovací metodou, ze které plyne, že v domácích podmínkách nemá smysl se o toto měření vůbec pokoušet.
Anotace anglicky
The paper describes quantitative thermal energy experiments that can be carried out with the usual household equipment: kitchen scales, stopwatches and a kettle. The article comments on the conditions under which it is possible to achieve the best results and the smallest deviation from the table values. The text is supplemented with an analysis of the uncertainty of measuring the capacity of the calorimeter by the mixing method, from which it follows that in domestic conditions it makes no sense to attempt this measurement at all.
VytisknoutZobrazeno: 30. 5. 2024 07:39