a 2010

Oblíbenost mléka a mléčnýcz výrobků u dětí vybraných základních škol

JUŘÍKOVÁ, Jana a Jitka HANZLOVÁ

Základní údaje

Originální název

Oblíbenost mléka a mléčnýcz výrobků u dětí vybraných základních škol

Název česky

Oblíbenost mléka a mléčnýcz výrobků u dětí vybraných základních škol

Název anglicky

Popularity of milk and milk products among children of selected elementary schools

Autoři

JUŘÍKOVÁ, Jana a Jitka HANZLOVÁ

Vydání

6. mezinárodní konference ŠKOLA A ZDRAVÍ 21, 2010

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Konferenční abstrakt

Obor

50901 Other social sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Fakulta sportovních studií

ISBN

978-80-210-5262-8

Klíčová slova česky

děti; základní škola; mléko; mléčné výrobky

Klíčová slova anglicky

children; elementary school; milk; dairy products

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 11. 11. 2023 16:30, Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.

Anotace

V originále

Tato práce popisuje výsledky výzkumu oblíbenosti mléka a mléčných výrobků, který byl realizován u dětí navštěvujících druhou a třetí třídu vybraných základních škol v České republice. Průzkumu byl proveden pomocí strukturovaného interview. Průzkumu se zúčastnilo celkem 175 dětí ve věku 7 – 9 let. Výsledky šetření ukázaly, že mléko a mléčné výrobky jsou oblíbenou součástí denní stravy u dětí prvního stupně základních škol. Pouze 6 respondentů ze souboru 175 dotazovaných dětí uvedlo, že mléko ani mléčné výrobky nekonzumují vůbec. Bylo zjištěno, že častost konzumace mléka se liší v závislosti na místě bydliště, ale neliší se v závislosti na pohlaví. Více než 80 % respondentů dává přednost polotučnému mléku před mlékem odtučněným nebo plnotučným. Co se týká mléčných výrobků, jako nejoblíbenější mléčný výrobek byl vyhodnocen Pribináček. Dále bylo zjištěno, že dotázané děti měly celkem dobré znalosti o mléce a mléčných výrobcích. Díky v současnosti přetrvávajícímu zájmu populace o mléko a mléčné výrobky a pozitivním vlastnostem mléka ve výživě převážně dětí je edukace v této oblasti nanejvýše užitečná a potřebná.

Anglicky

This paper describes results of research of milk and dairy productions popularity. This research was realized in children in second and thirst class of chosen elementary schools in the Czech Republic. Research was made with structured interview. 175 children 7 – 9 aged took part in this research. The results of research demonstrated milk and dairy products are popular part in daily diet in children of first level of elementary schools. Only 6 respondents from file 175 asked children wrote, that they don´t consume milk and dairy products. It was found out frequency of consumption of milk differ in dependence on place of residence, bud it doesn´t differ in dependence on gender. More than 80 per cent of respondents prefer half-fat milk to low-fat milk and full-fat milk. What is about dairy products, the Pribinacek was interpreted like the most popular dairy product. It was discovered asked children had quiet good knowledge about milk and dairy products. Thanks nowadays interest population about milk and dairy products and thanks positive properties of milk in mainly children nutrition, education in this part is at most useful and needed.