MAZÁČKOVÁ, Jana a Tereza POLLÁKOVÁ. Procházka staletími aneb Cornštejn pohledem stavební historie. In Eckl, Petr; Rožnovský, David. Cornštejn : Příběh hradu. Znojmo: Jihomoravské muzeum ve Znojmě, 2023, s. 137-190. ISBN 978-80-86974-43-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Procházka staletími aneb Cornštejn pohledem stavební historie
Název anglicky A walk through centuries, or the Cornštejn Castle viewed through the lens of building archaeology
Autoři MAZÁČKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí) a Tereza POLLÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Znojmo, Cornštejn : Příběh hradu, od s. 137-190, 54 s. 2023.
Nakladatel Jihomoravské muzeum ve Znojmě
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW obálka s obsahem odkaz na publikace Jihomoravského muzea ve Znojmě
Kód RIV RIV/00216224:14210/23:00132375
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-86974-43-9
Klíčová slova česky Cornštejn; archeologie; stavebně-historický průzkum
Klíčová slova anglicky Cornštejn; archaeology; building archaeology
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Zuzana Matulíková, učo 405304. Změněno: 9. 3. 2024 21:36.
Anotace
Čtenáři a zájemci o Cornštejn se dostává do rukou nová kniha, která se poprvé v dějinách pokouší nahlížet na tuto pozoruhodnou památku a její výjimečné okolí komplexním způsobem. Impulzem k jejímu vydání byly nedávné archeologické výzkumy předcházející pracím spojeným se zkvalitňováním služeb pro návštěvníky Cornštejna. Vedle kapitoly o dějinách, která navazuje na zdařilé průvodce hradem vydané JMM a byla na základě recentní literatury a archivních rešerší zpřesněna a opatřena poznámkovým aparátem, umožňujícím případnému zájemci hlubší studium, byly zařazeny nové statě, na jejichž zpracování se podíleli pracovníci JMM ve Znojmě a Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Zájemce se může seznámit s přírodním prostředím hradu a jeho okolí. Prostor je věnován i výše zmíněným archeologickým výzkumům z let 2018–2023. Pozoruhodné a unikátní nálezy zlomků kamnových kachlů jsou zhodnoceny v samostatné kapitole, stejně jedinečné je i zpřístupnění stavebně-historického průzkumu v kapitolce pojaté jako průvodce hradem. Své místo v publikaci našla i kapitola věnovaná Cornštejnu a jeho obrazu v ústní lidové slovesnosti.
Anotace anglicky
Readers and those interested in Cornštejn are now in possession of a new book which, for the first time in history, attempts to look at this remarkable monument and its exceptional surroundings in a comprehensive way. The impetus for its publication was the recent archaeological excavations preceding the work related to the improvement of services for visitors to Cornštejn. In addition to the chapter on the history, which follows the successful guide to the castle published by the JMM and has been refined on the basis of recent literature and archival research and provided with annotated apparatus, enabling the interested reader to study it in depth, new essays have been included, the elaboration of which was done by the staff of the JMM in Znojmo and the Institute of Archaeology and Museology of the Faculty of Arts of Masaryk University in Brno. The interested reader can get acquainted with the natural environment of the castle and its surroundings. The remarkable and unique findings of stone tile fragments are evaluated in a separate chapter, and the access to the building-historical research in a chapter conceived as a guide to the castle is equally unique. The chapter devoted to Cornštejn and its image in oral folklore has also found its place in the publication.
Návaznosti
MUNI/A/1420/2022, interní kód MUNázev: Archeologické terénní prospekce, exkavace a dokumentace III
Investor: Masarykova univerzita, Archeologické terénní prospekce, exkavace a dokumentace III
VytisknoutZobrazeno: 25. 5. 2024 13:25