NOVÁKOVÁ, Luisa. "Všechny stromy jsou plaché" : Několik poznámek k tvorbě Petra Borkovce pro děti. Slovo a obraz v komunikaci s dětmi. Ostrava: Ostravská univerzita, 2023, roč. 13, č. 1, s. 16-25. ISSN 1805-1464.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název "Všechny stromy jsou plaché" : Několik poznámek k tvorbě Petra Borkovce pro děti
Název česky "Všechny stromy jsou plaché" : Několik poznámek k tvorbě Petra Borkovce pro děti
Název anglicky "All Trees are shy" : A few notes on Petr Borkovec´s work for children and youth
Autoři NOVÁKOVÁ, Luisa (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Slovo a obraz v komunikaci s dětmi, Ostrava, Ostravská univerzita, 2023, 1805-1464.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/23:00132531
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Petr Borkovec; poezie pro děti a mládež; poezie a próza pro dospělé; František z Assisi; Jakub Deml; Zuzana Nováková; Modrá agáve
Klíčová slova anglicky Petr Borkovec; poetry for children and youth; poetry and prose for adults; František z Assisi; Jakub Deml; Zuzana Nováková; Modrá agáve
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Jan Tlustý, Ph.D., učo 20440. Změněno: 11. 3. 2024 17:03.
Anotace
Studie si všímá několika aspektů tvorby Petra Borkovce věnované dětem a mládeži v kontextu autorovy tvorby pro dospělé. Nejprve se zaměřuje na motivy obyčejných věcí v jeho poezii. Jako zásadní se jeví propojení s lidským životem. Zadruhé studie upozorňuje na spirituální rovinu Borkovcova zobrazení přírody a věcí a vnímá ji jako blízkou spiritualitě Františka z Assisi. Zatřetí příspěvek zdůrazňuje magický rozměr Borkovcovy poezie. V závěru se studie blíže zastavuje nad sbírkou Modrá agáve.
Anotace anglicky
This study notices several aspects of Petr Borkovec´s work dedicated to children and youth in the context of the author´s work for adults. First, it focuses on the motifs of the everyday things in his poetry. Their connection with human life appears to be essential. Secondly, this study draws attention to the spiritual level of Borkovec´s description of nature and the things and perceives it as close to the spirituality of Francis of Assisi. Thirdly, it emphasizes the magical dimension of Borkovec´s poetry. And in the end, the study takes a closer look at the book Modrá agáve.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 22:01