VALÁŠKOVÁ, Lucie. Great Moravian jewellery and its presentation in exhibitions. Muzeológia a kultúrne dedičstvo. 2023, roč. 11, č. 4, s. 59-69. ISSN 1339-2204. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.46284/mkd.2023.11.4.4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Great Moravian jewellery and its presentation in exhibitions
Název česky Velkomoravské šperky a jejich výstavní prezentace
Autoři VALÁŠKOVÁ, Lucie.
Vydání Muzeológia a kultúrne dedičstvo, 2023, 1339-2204.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60500 6.5 Other Humanities and the Arts
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.300 v roce 2022
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.46284/mkd.2023.11.4.4
Klíčová slova česky velkomoravské šperky; elitní předměty; výstava; Moravské zemské muzeum
Klíčová slova anglicky Great Moravian jewellery; elite goods; exhibition; Moravian Museum
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Renata Macholdová, učo 216933. Změněno: 10. 1. 2024 13:26.
Anotace
Ever since the first pieces of Great Moravian jewellery were found in early medieval burial grounds, which began to be intensively and extensively explored mainly in Moravia after 1948, it was clear that these were not only elite goods related to the highest social class in Great Moravia of that time, but also exhibition objects that bear the hallmark of exclusivity. Their artistic beauty, the expensive material from which they were made, as well as the craftsmanship with which they were created, were and still are a sure guarantee for the exhibitor that they will interest the public in some way. The paper focuses mainly on large exhibition events, which from the 1960s presented Great Moravian jewellery not only to the Czech, but also to the foreign audience. At the same time, it briefly outlines the future, which is connected with presentation of these exceptional archaeological finds, and which is in the hands of the Moravian Museum in Brno.
Anotace česky
Již od prvních objevů velkomoravských šperků na raně středověkých pohřebištích, která začala být hlavně po roce 1948 intenzivně a extenzivně prozkoumávána především na Moravě, bylo zřejmé, že se jedná nejen o elitní předměty spjaté s tehdejší nejvyšší velkomoravskou společenskou vrstvou, ale taky se jedná o výstavní předměty, které v sobě nesou punc exkluzivity. Jejich umělecká krása, drahý materiál, ze kterého byly vyrobeny, ale i řemeslná zručnost, se kterou byly vyrobeny, byly a jsou pro vystavovatele jistou zárukou, že veřejnost nějakým způsobem zaujmout. Příspěvek se zaměřuje především na velké výstavní akce, které od 60. let 20. století představovaly velkomoravské šperky nejen české, ale i zahraniční veřejnosti. Zároveň stručně nastiňuje budoucnost, která je s prezentací těchto výjimečných archeologických nálezů spjata, a která je v rukou Moravského zemského muzea v Brně.
Návaznosti
MUNI/A/1329/2022, interní kód MUNázev: Muzejní prezentace II – moderní přístupy a trendy v muzejní prezentaci
Investor: Masarykova univerzita, Muzejní prezentace II – moderní přístupy a trendy v muzejní prezentaci
VytisknoutZobrazeno: 4. 6. 2024 06:44