NÁLEŽINSKÁ, Monika a Josef CHOVANEC. Nové možnosti léčby pokročilého nebo recidivujícího endometriálního karcinomu - dostarlimab. Profi Medicína. Praha: A11 s.r.o., 2023, roč. 2023, č. 3, s. 37-41. ISSN 2571-2527.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nové možnosti léčby pokročilého nebo recidivujícího endometriálního karcinomu - dostarlimab
Název anglicky New treatment options for advanced or recurrent endometrial cancer - dostarlimab
Autoři NÁLEŽINSKÁ, Monika (203 Česká republika, domácí) a Josef CHOVANEC (203 Česká republika, domácí).
Vydání Profi Medicína, Praha, A11 s.r.o. 2023, 2571-2527.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30204 Oncology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/23:00132663
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky endometriální karcinom; léčba; dostarlimab
Klíčová slova anglicky endometrial carcinoma; treatment; dostarlimab
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 14. 3. 2024 14:04.
Anotace
Nová léčiva u endometriálního karcinomu navazují na konvenční chemoterapii a patří do léčebného armamentária pokročilých, metastatických a recidivujících stadií onemocnění, která mají dosud špatnou prognózu. Novinkami v systémové léčbě jsou monoklonální protilátky (lenvatinib, trastuzumab), checkpoint inhibitory (dostarlimab, pembrolizumab) a cílená léčiva (zejména ze skupiny kinázových inhibitorů). V klinické praxi se u gynekologických malignit potvrdila malá účinnost imunoonkoterapeutik v monoterapii, obvykle se kombinují s konvenční chemoterapií nebo s cílenými léčivy. Je popsána signifikantní synergická účinnost kombinace dostarlimab + karboplatina s paklitaxelem v kohortě pacientek s hypermutovaným typem karcinomu. Významnost úspěchů těchto terapeutik dokládá i recentní změna v doporučených postupech České onkologické společnosti.
Anotace anglicky
The new drugs in endometrial cancer are related to conventional chemotherapy and belong to the armamentarium of advanced, metastatic and recurrent stages of the disease, which still have a poor prognosis. New systemic therapies include monoclonal antibodies (lenvatinib, trastuzumab), checkpoint inhibitors (dostarlimab, pembrolizumab) and targeted agents (especially from the kinase inhibitor group). In clinical practice, the efficacy of immuno-oncotherapeutics in monotherapy has been confirmed to be low in gynaecological malignancies; they are usually combined with conventional chemotherapy or targeted drugs. Significant synergistic efficacy of the combination of dostarlimab + carboplatin with paclitaxel in a cohort of patients with hypermutated carcinoma has been described. The significance of the success of these therapeutics is also demonstrated by a recent change in the recommended practice guidelines of the Czech Oncological Society.
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 10:16