ZAHRÁDKA, Jiří. Osud a Výlety páně Broučkovy. Opery Janáčkových nadějí a zklamání/Fate and The Excursions of Mr Brouček. Janáček's operas of hope and disappoinment. 1. vyd. Brno: Host Brno, Moravské zemské muzeum, 2023, 504 s. ISBN 978-80-275-1789-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Osud a Výlety páně Broučkovy. Opery Janáčkových nadějí a zklamání/Fate and The Excursions of Mr Brouček. Janáček's operas of hope and disappoinment
Název anglicky Fate and The Excursions of Mr Brouček. Janáček's operas of hope and disappoinment
Autoři ZAHRÁDKA, Jiří.
Vydání 1. vyd. Brno, 504 s. 2023.
Nakladatel Host Brno, Moravské zemské muzeum
Další údaje
Typ výsledku Odborná kniha
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
ISBN 978-80-275-1789-3
Klíčová slova česky Janáček;opera;Brouček;Osud
Klíčová slova anglicky Janáček;opera;Brouček;Fate
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Jiří Zahrádka, Ph.D., učo 6179. Změněno: 14. 1. 2024 19:58.
Anotace
Dvoujazyčná česko anglická publikace pojednává o dvou pozoruhodných, i když divadly poněkud opomíjených Janáčkových operách Osud a Výlety páně Broučkovy. Tyto kompozice tvoří spojnici mezi Její pastorkyní a vrcholnými hudebnědramatickými díly z období Janáčkova „velkého stáří“, v nichž skladatel po dlouhé tvůrčí cestě dospěl k dokonalé shodě slova, myšlenky a hudby. Kniha o operách Osud a Výlety páně Broučkovy přináší o této nesnadné cestě svědectví v podobě mnoha informací o skladatelových inspiracích, zvažovaných námětech ke zhudebnění, neslavné spolupráci s literáty, Janáčkových setkáních s hudebními díly, která mu otevřela oči, ale také o vyrovnání se se ztrátou milované dcery Olgy. Zmiňuje rovněž skladatelova citová vzplanutí odrážející se v jeho tvůrčím procesu. Knihu doprovází bohatý a často unikátní obrazový materiál.
Anotace anglicky
Bilingual Czech-English publication looks at two remarkable operas which have been unfairly neglected by the theatre world — Janáček’s Fate and The Excursions of Mr Brouček. These compositions are the link between Jenůfa and Janáček’s greatest works from his “grand old age”, when after this long journey the composer was able to perfectly combine words, thoughts and music. This book on the operas Fate and The Excursions of Mr Brouček describes this difficult process using a wealth of different sources revealing the composer’s inspirations, the themes he considered for operas, his often fraught dealings with writers, the encounters with music which opened Janáček’s eyes, but also his coming to terms with the loss of his beloved daughter Olga. It also reveals the emotional outbursts reflected in the creative process. The book is accompanied by a wealth of iconographic material, much of which is being published here for the first time.
Návaznosti
MUNI/A/1061/2022, interní kód MUNázev: Umění, média a design: historické proměny, aktuální trendy a výzvy budoucnosti. Část 2.
Investor: Masarykova univerzita, Umění, média a design: historické proměny, aktuální trendy a výzvy budoucnosti. Část 2.
VytisknoutZobrazeno: 30. 4. 2024 11:39