PANTŮČEK, Viktor. BCO rozšiřuje realitu - dramaturgie a programový leták. Brno: Brno Contemporary orchestra, Expozice nové hudby - Filharmonie Brno, 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název BCO rozšiřuje realitu - dramaturgie a programový leták
Název anglicky BCO augmends reality - dramaturgy and program leaflet
Autoři PANTŮČEK, Viktor.
Vydání Brno, 2023.
Nakladatel Brno Contemporary orchestra, Expozice nové hudby - Filharmonie Brno
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace v oblasti umění
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky hudba; soudobá hudba; koncerty; programy
Klíčová slova anglicky music; contemporary music; concerts; programs
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Martin Flašar, Ph.D., učo 40864. Změněno: 21. 1. 2024 09:54.
Anotace
Kamenná kolonie a okolí 15.00 Roztroušeno po Kamence, procházka po Kamenné kolonii rozšířená o svébytnou hudební kompozici Michal Nejtek – The Stone Colony (2023) 60‘ Kamenná kolonie vznikala od začátku dvacátých let dvacátého století jako nouzové bydlení pro zaměstnance Kohnovy cihelny a pozdější Beránkovy štěrkovny. Hezky o tom píše Jiří Mahen ve svém románu Nejlepší dobrodružství. Začátkem osmdesátých let minulého století se do malých domků začali stěhovat umělci a lidé, kteří si cenili zvláštní pospolitosti a přesto se nechtěli vzdát života ve městě. Až v devadesátých letech byla dobudována základní infrastruktura, z bývalých potravin se stal Duckbar a v úzkých uličkách se začaly objevovat lavičky, občasné galerie a okenní a zápražní krámky. Nejprve se nad Kamennou kolonií v Brně rozezní fanfáry, taková dechovka zhudebňující dělnickou písničku Kluci ze Staráku, kterou zpívávali flamendři v cihlářské hospůdce na Vinohradech, ale i u Viktora nebo u Džindžily na Vídeňské. Z této a pak z poněkud posmutnělé písničky Václava Málka Hodina za hodinou vychází materiál site specific kompozice Michala Nejtka – The Stone Colony, která vznikla na objednávku festivalu a BCO. K žesťovým nástrojům nad Kolonkou se přidávají dřeva, bicí a nahrávky, které jsou roztroušeny po kolonii. Posluchači mohou procházet a tak si dotvářet vlastní podobu skladby. Běžná realita nedělního odpoledne je rozšířena o hudební zážitek i o trochu historie s lokalitou spojené. Besední dům 19.00 Edgar Varese – Hyperprism (1922 – 1923) 5‘ Daniel Matej - JMF for DM (2019 – 2022) 9‘ Anonym / Michal Nejtek – Kluci ze Staráku (2023) 3‘ Michal Nejtek - The Stone Colony (2023)15‘ Louis Andriessen – Workers Union (1975)20‘
Anotace anglicky
Stone colony and surroundings 15.00 Scattered around Kamenka, a walk through Kamenná Colony expanded with a unique musical composition Michal Nejtek – The Stone Colony (2023) 60' The stone colony was created from the beginning of the 1920s as emergency housing for employees of Kohn's brick factory and later Beránka's gravel factory. Jiří Mahen writes nicely about it in his novel The Best Adventure. At the beginning of the eighties of the last century, artists and people who valued special togetherness and still did not want to give up city life began to move into small houses. It wasn't until the 1990s that the basic infrastructure was completed, the former grocery store became a Duckbar, and benches, the occasional gallery, and window and harness shops began to appear in the narrow streets. First, a fanfare will be heard over the Stone Colony in Brno, a brass band setting to music the workers' song Kluci ze Starák, which was sung by Flemish people in the brick pub in Vinohrady, but also at Viktor's or Djindžila's in Vídeňská. From this, and then from the rather sad song by Václav Málk Hodin za hodina, the site-specific material of Michal Nejtek's composition – The Stone Colony, which was commissioned by the festival and the BCO, is based. The brass instruments above Kolonka are joined by woodwinds, drums and recordings, which are scattered around the colony. Listeners can browse and create their own version of the song. The ordinary reality of a Sunday afternoon is enhanced by a musical experience and a bit of history associated with the location. Boarding house 19.00 Edgar Varese - Hyperprism (1922 - 1923) 5' Daniel Matej - JMF for DM (2019 – 2022) 9' Anonymous / Michal Nejtek – Boys from Starák (2023) 3' Michal Nejtek - The Stone Colony (2023)15' Louis Andriessen - Workers Union (1975)20'
Návaznosti
MUNI/A/1061/2022, interní kód MUNázev: Umění, média a design: historické proměny, aktuální trendy a výzvy budoucnosti. Část 2.
Investor: Masarykova univerzita, Umění, média a design: historické proměny, aktuální trendy a výzvy budoucnosti. Část 2.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 02:23