NGO, Ondřej, Renata CHLOUPKOVÁ, Štěpán SUCHÁNEK, Monika AMBROŽOVÁ, Kateřina HEJCMANOVÁ, Petr DVOŘÁK, Miroslav ZAVORAL, Karel HEJDUK, Ladislav DUŠEK a Ondřej MÁJEK. Výsledky z evaluace screeningu kolorektálního karcinomu v České republice. Gastroenterologie a hepatologie. Praha: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2023, roč. 77, č. 5, s. 385-393. ISSN 1804-7874. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.48095/ccgh2023385.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výsledky z evaluace screeningu kolorektálního karcinomu v České republice
Název anglicky Results from the evaluation of colorectal cancer screening in the Czech Republic
Autoři NGO, Ondřej (203 Česká republika, domácí), Renata CHLOUPKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Štěpán SUCHÁNEK (203 Česká republika), Monika AMBROŽOVÁ (203 Česká republika, domácí), Kateřina HEJCMANOVÁ (203 Česká republika, domácí), Petr DVOŘÁK (203 Česká republika), Miroslav ZAVORAL (203 Česká republika), Karel HEJDUK (203 Česká republika, domácí), Ladislav DUŠEK (203 Česká republika, domácí) a Ondřej MÁJEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Gastroenterologie a hepatologie, Praha, Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2023, 1804-7874.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30219 Gastroenterology and hepatology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/23:00133054
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.48095/ccgh2023385
Klíčová slova česky registry; koloskopie; kolorektální nádory; plošný screening; indikátory výkonnosti; hodnocení programu; okultní krev
Klíčová slova anglicky colonoscopy; colorectal neoplasms; mass screening; occult blood; program evaluation; performance indicators; registries
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 21. 3. 2024 14:23.
Anotace
Úvod: Screening kolorektálního karcinomu, který byl v České republice zaveden v roce 2000, hraje důležitou roli v redukci populační zátěže. Organizovaný populační program je nutné průběžně hodnotit a reagovat na něj nezbytnými opatřeními, jen tak je možné zajistit jeho vysokou efektivitu, která z dlouhodobého hlediska vede ke snížení incidence a mortality daného onemocnění. Cílem sdělení je shrnutí a diskuze klíčových výsledků evaluace Národního programu screeningu kolorektálního karcinomu na základě dostupných celonárodních dat. Materiál a metody: Pro evaluaci byly využity registry Národního zdravotnického informačního systému, Registr preventivních koloskopií a demografická data spravovaná Českým statistickým úřadem. Analýza byla provedena na dostupných datech do roku 2021, základní indikátory byly vypočteny v souladu s mezinárodními doporučeními, která byla adaptována pro české prostředí. Výsledky: Řada indikátorů výkonnosti kolorektálního screeningu dokládá negativní dopad pandemie covidu-19 v letech 2020 a 2021. Pokrytí cílové populace screeningovým vyšetřením se před pandemií ustálilo na úrovni přibližně 30 %. Ve 3letém intervalu dosahuje úplné pokrytí cílové populace vyšetřeními hodnot okolo 50 %. Míra účasti na navazující koloskopii po pozitivním screeningovém testu na okultní krvácení do stolice (TOKS) se v čase pohybovala mezi 60 a 70 %. V rámci indikátoru pozitivita screeningového TOKS došlo v posledních letech ke zvýšení pozitivity až na úroveň 10 %, což se projevilo i na nárůstu průměrné čekací doby na navazující TOKS+ koloskopii. I přes identifikované rezervy screeningového programu dochází dlouhodobě ke zřetelnému poklesu incidence i mortality kolorektálního karcinomu. Závěr: Komplexní informační podpora screeningových programů je předpokladem pro důkladnou evaluaci kolorektálního screeningu. Z vyhodnocených indikátorů vyplývá, že i přes pozitivní dopad screeningového programu na populační zátěž má stále své rezervy, a proto je nezbytně nutné pokračovat v jeho monitoringu s cílem zvyšování kvality celého programu.
Anotace anglicky
Introduction: Colorectal cancer screening, which was introduced in the Czech Republic in 2000, plays an important role in reducing the population burden. It is necessary to continuously evaluate the organised population-based program and introduce necessary adjustments to ensure its high effectiveness, which in the long term leads to a reduction in the incidence and mortality of the disease. The aim of this article is to summarise and discuss the key results of the evaluation of the National Colorectal Cancer Screening Program based on available national data. Material and methods: The evaluation used the registries of the National Health Information System, the Registry of Preventive Colonoscopies, and data on population demographics managed by the Czech Statistical Office. The analysis was carried out on available data up to 2021. Basic indicators were calculated in accordance with international recommendations, which were adapted for the Czech environment. Results: A number of performance indicators for colorectal screening demonstrate the negative impact of the COVID-19 pandemic in 2020 and 2021. Coverage of the target population by screening has stabilised at around 30% before the pandemic. Considering a three-year interval, the full coverage of the target population by screening reaches around 50%. Participation rates for follow-up colonoscopy after a positive faecal occult blood test (FOBT) screening ranged between 60 and 70% over time. FOBT screening positivity increased in the recent years up to 10%, which is reflected in the increase in the average waiting time for follow-up FOBT+ colonoscopy. Despite the identified limitations of the screening program, there has been a clear long-term decline in colorectal cancer incidence and mortality. Conclusion: The comprehensive screening information system enables the evaluation of colorectal screening. The evaluated indicators show that despite the positive impact of the screening program on the population burden, it still has its opportunities for improvement, and therefore it is essential to continue its monitoring in order to improve the quality of the whole program.
VytisknoutZobrazeno: 29. 7. 2024 09:18