PŘICHYSTAL, Antonín a Martin CULEK. Česká, (okr. Brno-venkov). "Pod Újezdem". Kultura s lineární keramikou. Přehled výzkumů. Brno: Archeologický ústav AV ČR v Brně, 2023, roč. 64, č. 1, s. 174-175. ISSN 1211-7250.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Česká, (okr. Brno-venkov). "Pod Újezdem". Kultura s lineární keramikou
Název anglicky Česká cadastral area, (Brno-Country District). "Pod Újezdem" field. Linear Pottery cultureture
Autoři PŘICHYSTAL, Antonín a Martin CULEK.
Vydání Přehled výzkumů, Brno, Archeologický ústav AV ČR v Brně, 2023, 1211-7250.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky diskovitý mlat; serpentinit; odznak moci; povrchový průzkum; okres Brno-venkov
Klíčová slova anglicky disc-shaped; mace head; serpentinised peridotite; symbolic meaning; Brno-Country District
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 15. 3. 2024 10:44.
Anotace
Při povrchovém průzkumu v trati Pod Újezdem v katastrálním území obce Česká (okr. Brno-venkov) byl v r. 2021 nalezen fragment protáhlého diskovitého mlatu ze serpentinizovaného peridotitu. Artefakt je vyhlazený a měl pravděpodobně symbolický význam držitele moci. Pravděpodobně náleží kultuře s lineární keramikou. Nález byl učiněn v oblasti prehistorické tzv. Trstěnické stezky a pravděpodobně navazuje na polykulturní sídliště zkoumané v r. 1983 při záchranném výzkumu v trase dnešní silnice I/43 jen ca 50 m východně. Fragment disku byl mineralogicky detailně prostudován. Studie ukázaly, že disk není vyroben ze západomoravských serpentinitů, ale z dosud neurčené vzdálené lokality.
Anotace anglicky
An elogated disc-shaped mace head made of serpentinised peridotite was found during a surface survey carried out in 2021 in "Pod Újezdem" field (Česká cadastral area, Brno-Country District). The find is a polished artefact, most probably with a symbolic meaning of power and dates to the period of the Linear Pottery culture. Locality of the find is situated on prehistorical route, so-called Trstěnická route. Probably it belogs to a polycultural settlements archaeologically studied in yr. 1983 ca 50 m eastwards. This fragmented disc was mineralogically studied in detail. The study proved the disc is not made of western Moravia serpentince localities, but from yet unknown distant deposit.
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 23:15