PAVLÍČEK, Tomáš W. a Barbora KULAWIAKOVÁ. Martin Černohorský. Studenti v centru pozornosti. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2023. Pocta osobnostem. ISBN 978-80-280-0428-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Martin Černohorský. Studenti v centru pozornosti
Název anglicky Martin Černohorský. Students at the centre of attention
Autoři PAVLÍČEK, Tomáš W. a Barbora KULAWIAKOVÁ.
Vydání 1. vyd. Brno, Pocta osobnostem, 2023.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-280-0428-6
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Mgr. Martina Švaříčková Hlavatá, učo 13047. Změněno: 29. 2. 2024 10:55.
Anotace
Knihu sestavili Tomáš W. Pavlíček a Barbora Kulawiaková. Její jádro tvoří rozhovory, které od roku 2020 s prof. M. Černohorským pravidelně vedl T. W. Pavlíček. S vrozenou brilantností a pečlivostí odpovídá pan profesor na otázky týkající se poválečného studia, vývoje vysokého školství a organizace vědeckého výzkumu v Československu. Jeho osudy v dětství i mládí jsou poutavé a dramatické. Jak je však jeho zvykem, na strasti si nestěžuje a hledá z nich východiska a obecnější poučení. Ve vyprávění přechází ke vzpomínkám na širší společenské souvislosti v daném období. Vychoval mnoho generací studentů, na jejich výuce se podílel až do roku 2021.
Anotace anglicky
This book was compiled by Tomáš W. Pavlíček and Barbora Kulawiaková. It centres on interviews which were regularly conducted by Tomáš Pavlíček with Professor Martin Černohorský from 2020. With an innate brilliance and thoroughness, the professor answers questions on postwar studies, the development of tertiary education, and the organization of scientific research in Czechoslovakia. The stories of his life as he was growing up are both gripping and dramatic, although, as is his habit, he does not complain about any hardships and looks for more general lessons to be derived from them. In his narratives he contextualizes his memories within the broader social backdrop of the given period. He taught many generations of students and was involved in their education until 2021.
VytisknoutZobrazeno: 11. 7. 2024 00:44