2023
Biologická dostupnost přípravků s obsahem magnézia
KOTOLOVÁ, HanaZákladní údaje
Originální název
Biologická dostupnost přípravků s obsahem magnézia
Název česky
Biologická dostupnost přípravků s obsahem magnézia
Název anglicky
Bioavailability of magnesium-containing preparations
Autoři
Vydání
Víkendová vzdělávací konference SVL, Společnost všeobecného lékařstvíČeské lékařské společnosti JEP, 2023
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Vyžádané přednášky
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Farmaceutická fakulta
Klíčová slova česky
biologická dostupnost; magnézium
Klíčová slova anglicky
Bioavailability; magnesium
Změněno: 13. 3. 2024 14:06, PharmDr. Bc. Hana Kotolová, Ph.D.
V originále
Z kategorie registrovaných léčivých přípravků s obsahem magnézia je aktuálně dostupné více přípravků na bázi anorganických a organických solí. Mg přípravky, kde Mg je přítomno ve formě anorganických solí (oxid hořečnatý a uhličitan hořečnatý) mají vysoké hodnoty elementárního Mg v jednotlivé dávce (250–365 mg), ale nízkou intestinální absorpci. Organické soli Mg (laktát, orotát, citrát) se vyznačují menším množstvím elementárního Mg (32,8–100 mg v jednotlivé dávce), ale lepší intestinální absorpci bez projímavých účinků. Jaké množství Mg se absorbuje z trávicího systému však závisí na několika parametrech, jako je např. kvalitativní složení stravy a celkové množství zásob Mg v organismu.
Anglicky
From the category of registered medicinal products containing magnesium, several products based on inorganic and organic salts are currently available. Mg preparations where Mg is present in the form of inorganic salts (magnesium oxide and magnesium carbonate) have high values of elemental Mg in a single dose (250–365 mg), but low intestinal absorption. Organic salts of Mg (lactate, orotate, citrate) are characterized by a smaller amount of elemental Mg (32.8-100 mg in a single dose), but better intestinal absorption without laxative effects. However, the amount of Mg absorbed from the digestive system depends on several parameters, such as the qualitative composition of the diet and the total amount of Mg reserves in the body.