KOUKAL, Pavel. Licenční smlouvy. In Jiří Srstka. Autorské právo a práva související. 3. vyd. Praha: Leges, 2024, s. 163-186. Student. ISBN 978-80-7502-685-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Licenční smlouvy
Název anglicky License Agreements
Autoři KOUKAL, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 3. vyd. Praha, Autorské právo a práva související, od s. 163-186, 24 s. Student, 2024.
Nakladatel Leges
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Učební texty pomůcky (vč. dílčích kapitol v učebnicích)
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-7502-685-9
Klíčová slova anglicky license agreements; copyright protection; fair remuneration; CDSM Directive
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. JUDr. Pavel Koukal, Ph.D., učo 13672. Změněno: 22. 3. 2024 11:47.
Anotace
Kapitola se zaměřuje na autorskoprávní licenční smlouvy, prozkoumává různé aspekty licenčních smluv, včetně rozdělení na smluvní a nepravé licence, rozlišení mezi výhradními a nevýhradními licencemi. Dále kapitola osvětluje právní úpravu licencí v českém právním řádu od roku 2014 a významné změny přinesené novelami v roce 2023. Přístup k licencím je rozebrán i z praktického hlediska, zdůrazňuje se jejich význam pro ekonomické zhodnocení díla a adaptaci na digitální prostředí. Závěrem kapitola zkoumá terminologii a specifika jednotlivých institutů licenčních závazků, jako jsou podlicence a postoupení licence, věnuje se i formě a vzniku licenční smlouvy apod.
Anotace anglicky
The chapter focuses on copyright license agreements, exploring various aspects of licensing agreements, including the distinction between contractual and unauthentic licenses, and the differentiation between exclusive and non-exclusive licenses. Furthermore, the chapter sheds light on the legal regulation of licenses in the Czech legal order since 2014 and significant changes introduced by amendments in 2023. The approach to licenses is also discussed from a practical perspective, emphasizing their importance for the economic valorization of the work and adaptation to the digital environment. Finally, the chapter examines the terminology and specifics of individual licensing commitments, such as sublicensing and the assignment of licenses, and addresses the form and establishment of the license agreement, etc.
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 21:56