CRHA, Tomáš, Grace F ODEDINA a Jiří PAZOUREK. HILIC Separation Methods on Poly-Hydroxyl Stationary Phases for Determination of Common Saccharides with Evaporative Light-Scattering Detector and Rapid Determination of Isomaltulose in Protein-Rich Food Supplements. Fluid - Particle Separations Journal. BASEL: American Filtration and Separations Society, 2024, roč. 11, č. 2, s. 1-16. ISSN 1541-9290. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.3390/separations11020045.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název HILIC Separation Methods on Poly-Hydroxyl Stationary Phases for Determination of Common Saccharides with Evaporative Light-Scattering Detector and Rapid Determination of Isomaltulose in Protein-Rich Food Supplements
Autoři CRHA, Tomáš (203 Česká republika, domácí), Grace F ODEDINA (276 Německo) a Jiří PAZOUREK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Fluid - Particle Separations Journal, BASEL, American Filtration and Separations Society, 2024, 1541-9290.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.3390/separations11020045
UT WoS 001172378500001
Klíčová slova anglicky HILIC; ELSD; saccharides; sugar alcohols; isomaltulose (Palatinose); food supplements
Štítky rivok, ÚChL
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Daniela Černá, učo 489184. Změněno: 26. 3. 2024 13:33.
Anotace
This article highlights the fundamental aspects of hydrophilic interaction liquid chromatography (HILIC) on poly-hydroxyl stationary phases to analyze non-derivatized mono- and disaccharides, including commonly consumed carbohydrates like glucose, fructose, sucrose, and lactose. The evaporative light-scattering detector (ELSD) is utilized as an alternative to an MS detector, and the separation system's selectivity allows the separation of anomers of monosaccharides. The study also includes a rapid method for determining isomaltulose (Palatinose), which was validated and applied to food supplement samples available in the Czech market, even those with high protein content. Additionally, isomaltulose was separated from sucrose in just 13 min.
Návaznosti
MUNI/A/1236/2021, interní kód MUNázev: Stanovení cukerného profilu v mléku a speciální mléčné výživě pomocí HPLC
Investor: Masarykova univerzita, Stanovení cukerného profilu v mléku a speciální mléčné výživě pomocí HPLC
VytisknoutZobrazeno: 22. 5. 2024 04:22