CHOCHOLOVÁ, Eva. Identifikace bakteriálně přenosných nemocí z historického zubního kamene. Česká antropologie. Olomouc: Česká společnost antropologická, 2022, roč. 72, 1-2, s. 18-20. ISSN 1804-1876.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Identifikace bakteriálně přenosných nemocí z historického zubního kamene
Název anglicky Identification of bacterial infective diseases from historical dental calculus
Autoři CHOCHOLOVÁ, Eva.
Vydání Česká antropologie, Olomouc, Česká společnost antropologická, 2022, 1804-1876.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10700 1.7 Other natural sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky zubní kámen; 16S rRNA; starobylá DNA; aDNA; patogen; metagenom; SEM; tuberkulóza; Mycobacteria
Klíčová slova anglicky dental calculus; 16S rDNA; ancient DNA; aDNA; pathogen; metagenome; SEM; tuberculosis; Mycobacteria
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 25. 4. 2024 15:54.
Anotace
Historický zubní kámen je poměrně novým biologickým materiálem, který lze analyzovat molekulárně biologickými metodami. Dosud užívaná diagnostika onemocnění na základě morfologických změn na kostech vyžaduje molekulární potvrzení, které se provádí z kostní či zubní tkáně. Jde o destruktivní metodu, která nevratně poškozuje pozůstatky jedince. Zubní kámen může jakožto mineralizovaný zubní plak zachytit a konzervovat v podstatě vše, co projde ústní dutinou, včetně patogenních bakterií. Cílem této práce je aplikovat vybrané metody na historický zubní kámen za účelem diagnostiky bakteriálně přenosných onemocnění, se zaměřením především na tuberkulózu, která byla v historii velmi rozšířená, a zjistit, zda je tento materiál skutečně možné pro stanovení diagnózy použít.
Anotace anglicky
Historical dental calculus is a relatively novel biological material which can be analyzed by molecular biological methods. Currently used diagnostics of disease is based on morphological changes of bones and requires molecular confirmation which is carried out from bone or dental tissue. This destructive method irreversibly damages the remains of an individual. Dental calculus can, as a mineralized dental plaque, capture and preserve basically anything that passes through the oral cavity, including pathogenic bacteria. The aim of this thesis is to apply selected methods on the historical dental calculus with the purpose of diagnosing bacterial infective diseases with a particular focus on tuberculosis, widespread in the history, and to determine whether this material is indeed suitable for establishing a diagnosis.
Návaznosti
LM2015085, projekt VaVNázev: CERIT Scientific Cloud (Akronym: CERIT-SC)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CERIT Scientific Cloud
MUNI/C/1717/2016, interní kód MUNázev: Identifikace bakteriálně přenosných nemocí z historického zubního kamene
Investor: Masarykova univerzita, Identifikace bakteriálně přenosných nemocí z historického zubního kamene, DO R. 2020 - Program rektora
90042, velká výzkumná infrastrukturaNázev: CESNET II
VytisknoutZobrazeno: 6. 10. 2024 09:38