HANSLÍK, Tomáš, Michal BENEJ, Alena BERKOVÁ, Vladimír ČERVEŇÁK, Zdeněk CHOVANEC, Adam KŘENEK, Vadim PRUDIUS, Adam PEŠTÁL, Lenka VEVERKOVÁ a Igor PENKA. Nádorová kalcinóza jako příčina ulcerace bérce léčeného metodou NPWT – kazuistika. In XXVIII. Pražské chirurgické dny. 2024.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nádorová kalcinóza jako příčina ulcerace bérce léčeného metodou NPWT – kazuistika
Autoři HANSLÍK, Tomáš, Michal BENEJ, Alena BERKOVÁ, Vladimír ČERVEŇÁK, Zdeněk CHOVANEC, Adam KŘENEK, Vadim PRUDIUS, Adam PEŠTÁL, Lenka VEVERKOVÁ a Igor PENKA.
Vydání XXVIII. Pražské chirurgické dny, 2024.
Další údaje
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Změnil Změnil: MUDr. Tomáš Hanslík, učo 381241. Změněno: 12. 5. 2024 19:59.
Anotace česky
Tumorózní kalcinóza patří mezi neobvyklé, ale závažné komplikace hemodialyzační terapie. U renálně selhávajících pacientů dochází ke vzniku hyperkalcémie, hyperfosfatémie a terciální hyperparatyreóze, které mají za následek vysrážení vápenatých solí se vznikem extraskeletálních kalcifikací. Dochází k ukládání nerozpustných sloučenin vápníku a fosforu v měkkých tkáních a v kůži. Chronický zánět a následná aktivace makrofágů způsobují devitalizaci tkáně se vznikem nekróz a ulcerací kůže. Na vzniku ulcerace má podíl i kalcifylaxe, při které dochází k ukládání vápenatých solí ve stěnách arteriol, což vede ke vzniku ischemie a nekrózy. Ischemické komplikace a ulcerace kůže v rámci nádorové kalcinózy se vyskytuje u 1 – 4 % dialyzovaných pacientů, přičemž se výskyt zvyšuje s délkou trvání dialýzy. Rozlišují se tři typy tumorózní kalcinózy, primární normofosfatemická, primární hyperfosfatemická a sekundární hyperfosfatemická. Dle jiného dělení sporadická, familiární a sekundární. Mezi příznaky onemocnění patří snížená pohyblivost a bolestivost kloubů. Mezi nejčastější lokalizace výskytu tumorózní kalcinózy patří měkké tkáně na horní končetině, převážně v oblasti ramene a lokte. Na dolních končetinách postihuje především oblast kyčelního kloubu. Vzácněji dochází k postižení páteře, popliteální oblasti, temporomandibulárního kloubu, metakarpů a metatarzů. Diagnostika je založena hlavně na laboratorních a zobrazovacích metodách. Léčba je zejména farmakologická, chirurgická léčba je spíše paliativní a je zatížena komplikacemi. V případě sekundární nebo terciární hyperparatyreózy může být zvažována subtotální nebo totální paratyreoidektomie, lze také zvážit transplantaci ledvin. Autoři prostřednictvím kazuistiky prezentují tuto vzácnou komplikaci hemodialyzační terapie, kdy došlo k tvorbě rozsáhlé ulcerace bérce a abscesu stehna léčeného metodou NPWT (negative pressure wound therapy).
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 13:45