BAZALOVÁ, Pavlína, Kateřina KAPOUNKOVÁ, Marie ŠIMONOVÁ, Zora SVOBODOVÁ and Vendula GYÖRIOVÁ. Pohybový program v rehabilitaci onkologicky nemocných. (Movement activity in the rehabilitation of cancer patients.). In XXIX. Sjezd Společnosti rehabilitační a fyzikální medicíny. 2024.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Pohybový program v rehabilitaci onkologicky nemocných.
Name (in English) Movement activity in the rehabilitation of cancer patients.
Authors BAZALOVÁ, Pavlína, Kateřina KAPOUNKOVÁ, Marie ŠIMONOVÁ, Zora SVOBODOVÁ and Vendula GYÖRIOVÁ.
Edition XXIX. Sjezd Společnosti rehabilitační a fyzikální medicíny, 2024.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Requested lectures
Field of Study 30306 Sport and fitness sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Faculty of Sports Studies
Changed by Changed by: Mgr. Pavlína Bazalová, učo 461788. Changed: 10/6/2024 14:07.
Abstract
Incidence onkologický onemocnění v ČR neustále narůstá, nicméně výrazný progres v léčbě i procesu záchytu těchto onemocnění vede ke snížení mortality a zvýšení počtu přeživších. Narůstá tak počet pacientů, kterým by správně nastavená pohybová aktivita mohla sloužit, jako prostředek podpůrné léčby v onkologii. Dle dosavadní evidence má pohybová aktivita význam před, v průběhu i po léčbě onkologického onemocnění. Mimo obecně známé benefity pohybové aktivity, je pro onkologické pacienty zásadní pohyb jako prostředek pro mírnění vedlejších účinků a následků léčby. Mezi tyto nepříjemné projevy provázející onemocnění a léčbu patří např. únava, snížení kostní hustoty, deprese a úzkosti, chemoterapií navozená neuropatie, lymfedém nebo snížení svalové hmoty. Pravidelná pohybová aktivita také prodlužuje dobu přežití, prokazatelně zlepšuje kvalitu života onkologických pacientů a usnadňuje jim jejich návrat do pracovního režimu. Je logické, že pohybová aktivita těchto pacientů má svá omezení. Existují obecná doporučení o typu, frekvenci, intenzitě a délce pohybové aktivity, nicméně v závislosti na zdravotním stavu, typu diagnózy a typu léčby musí nebo alespoň by měla být individuálně upravena odborníkem. V kontextu četnosti výskytu onemocnění, nárustu počtu pacientů vnímáme jako zásadní, nebát se nabídnout pacientům pohybovou aktivitu jako součást podpůrné a nefarmakologické léčby.
Abstract (in English)
The incidence of oncological diseases in the Czech Republic is constantly increasing, however, significant progress in the treatment and detection process of these diseases leads to a decrease in mortality and an increase in the number of survivors. The number of patients for whom properly adjusted physical activity could serve as a means of supportive treatment in oncology is thus increasing. According to existing evidence, physical activity is important before, during and after treatment of oncological disease. In addition to the generally known benefits of physical activity, movement is essential for oncology patients as a means of mitigating the side effects and consequences of treatment. These unpleasant manifestations accompanying the disease and treatment include, for example, fatigue, decreased bone density, depression and anxiety, chemotherapy-induced neuropathy, lymphedema, or decreased muscle mass. Regular physical activity also prolongs survival, has proven to improve the quality of life of oncology patients and makes it easier for them to return to work. It is logical that the physical activity of these patients has its limitations. There are general recommendations on the type, frequency, intensity and duration of physical activity, however, depending on the health condition, the type of diagnosis and the type of treatment, it must or at least should be individually adjusted by a specialist. In the context of the frequency of occurrence of the disease, the increase in the number of patients, we perceive it as essential not to be afraid to offer physical activity to patients as part of supportive and non-pharmacological treatment.
PrintDisplayed: 1/8/2024 04:23