TUREKOVÁ, Terézia, Jan MÁCHAL a Pavel MAZÁNEK. Náhodně zjištěná břišní masa - netypický původ, netypická diagnóza. Pediatrie pro praxi. Olomouc: Solen, s.r.o., 2024, roč. 25, č. 3, s. 176-179. ISSN 1213-0494. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.36290/ped.2024.036.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Náhodně zjištěná břišní masa - netypický původ, netypická diagnóza
Název anglicky Incidentally detected abdominal mass - atypical origin, atypical diagnosis
Autoři TUREKOVÁ, Terézia (703 Slovensko, domácí), Jan MÁCHAL (203 Česká republika, domácí) a Pavel MAZÁNEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Pediatrie pro praxi, Olomouc, Solen, s.r.o. 2024, 1213-0494.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.36290/ped.2024.036
Klíčová slova česky abdominální masa; vrozené koagulopatie; hemofilie A; pediatrie
Klíčová slova anglicky abdominal mass; congenital coagulopathies; hemophilia A; pediatrics
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 21. 8. 2024 12:14.
Anotace
Diferenciální diagnostika patologické břišní masy je široká. Obvykle na prvním místě ošetřující lékař s obavami pomýšlí na nádorové onemocnění. Nejčastější nádory, které v břišní dutině můžeme nalézt, jsou neuroblastom, hepatoblastom, lymfomy, sarkomy, Wilmsův nádor ledviny či ovariální nádory. V rámci řádného diferenciálně diagnostického procesu je nutno mít na paměti i neonkologické příčiny, které mohou ukazovat na jiné závažné onemocnění. V této kazuistice je prezentován případ pacienta s náhodně nahmatanou břišní resistencí, který byl došetřován pro podezření na zhoubné onemocnění. U tohoto pacienta masa neměla nádorový původ, jednalo se o rozsáhlý hematom, což byl první příznak doposud nepoznané těžké hemofilie A. Hemofilie je vzácné vrozené krvácivé onemocnění. U téměř třetiny pacientů není pozitivní rodinná anamnéza, a tedy se s ním může setkat i neonatolog či praktický lékař ve své ordinaci. Vhledem k závažným krvácivým komplikacím, které mohou být s touto chorobou spojeny, je úkolem ošetřujícího lékaře nemoc včas rozpoznat a odeslat pacienta do péče specialistů.
Anotace anglicky
The differential diagnosis of a pathological abdominal mass is broad. Usually, the first thing the attending physician is concerned of is a malignant disease. Neuroblastomas, hepatoblastomas, lymphomas, sarcomas, Wilms' or ovarian tumors can be palpated in the abdominal cavity. As part of the proper differential diagnostic process, it is also nece­ssary to keep in mind non-malignant causes that may point to other serious diseases. This case report presents the patient with accidentally palpated abdominal resistance, who was in diagnostic process for suspected malignancy. In this patient, the mass did not have a malignant origin, it was a large hematoma, which was the first symptom of previously unrecognized severe hemophilia A. Hemophilia is a rare congenital bleeding disorder that accompanies the patient and his family throughout their life. In almost one third of patients, this is a sporadic occurrence of the disease, and therefore a neonatologist or a pediatrician may encounter it in their praxis. In context of the possible serious complications that this disease brings, it is the task of the attending pediatrician to recognize the disease in time and transfer the patients to the specialist care.
VytisknoutZobrazeno: 26. 8. 2024 21:30