SVOBODA, Šimon. Riziko diskriminace uchazečů o zaměstnání při využívání AI systémů k jejich hodnocení. Revue pro právo a technologie. Brno: Masarykova univerzita, 2024, roč. 15, č. 29, s. 29-95. ISSN 1804-5383. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/RPT2024-1-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Riziko diskriminace uchazečů o zaměstnání při využívání AI systémů k jejich hodnocení
Název česky Riziko diskriminace uchazečů o zaměstnání při využívání AI systémů k jejich hodnocení
Název anglicky Risk of discrimination against job applicants when using AI systems to assess them
Autoři SVOBODA, Šimon (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Revue pro právo a technologie, Brno, Masarykova univerzita, 2024, 1804-5383.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Open access článku
Organizační jednotka Právnická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/RPT2024-1-2
Klíčová slova česky umělá inteligence; diskriminace; pracovní právo; získávání zaměstnanců; výběr uchazečů o zaměstnání; osobní údaje; GDPR; AIA
Klíčová slova anglicky artificial intelligence; discrimination; employment law; recruitment; selection of jobs applicants; personal data; GDPR; AIA
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 3. 10. 2024 15:35.
Anotace
Studie se zabývá využitím umělé inteligence (AI) v procesech získávání a výběru pracovníků a s tím spojeným rizikem diskriminace uchazečů o zaměstnání. Studie popisuje možnosti využití AI v těchto procesech a analyzuje související právní úpravu diskriminace a ochrany osobních údajů. Představena je obecně problematika diskriminace umělou inteligencí a na základě toho jsou následně identifikovány rizikové oblasti využití AI v procesech získávání i výběru pracovníků a rozebrány možnosti obrany proti diskriminačním rozhodnutím AI. Cílem studie je zhodnotit, zda současná právní úprava je vhodnou a správnou regulací AI, která zabezpečí rovné zacházení a zákaz diskriminace uchazečů o zaměstnání při využívání AI systémů k jejich hodnocení.
Anotace anglicky
The study examines the use of artificial intelligence (AI) in recruitment and selection processes and the associated risk of discrimination against job applicants. The study describes the potential use of AI in these processes and analyses the related discrimination and data protection legislation. The problem of discrimination by artificial intelligence is presented in general and, on this basis, the risk areas of using AI in recruitment and selection processes are subsequently identified and the possibilities of defending against discriminatory AI decisions are discussed. The aim of the study is to assess whether the current legislation is an appropriate and proper regulation of AI to ensure equal treatment and prohibition of discrimination against job applicants when using AI systems for their assessment.
VytisknoutZobrazeno: 8. 10. 2024 19:19