D 2001

Determination of phenolic compounds in artichoke extract by means of MEKC

ŠEVČÍKOVÁ, Petra, Zdeněk GLATZ, Jiří SLANINA a Pavel MUSIL

Základní údaje

Originální název

Determination of phenolic compounds in artichoke extract by means of MEKC

Autoři

ŠEVČÍKOVÁ, Petra, Zdeněk GLATZ, Jiří SLANINA a Pavel MUSIL

Vydání

1. vyd. Verona, Book of abstract ICES 2001 An Electrophoretic Odessey, s. 80-80, 2001

Nakladatel

Emmezeta Congressi

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Itálie

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/01:00004276

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova anglicky

MEKC Schizandra Lignans
Změněno: 3. 7. 2001 11:51, prof. RNDr. Zdeněk Glatz, CSc.

Anotace

V originále

Artichoke (Cynara) is well known as a vegetable, but it has also application in pharmacology. The choleretic and hypocholesterolemic actions of the artichoke extract are already known. The present research is being carried out into the antioxidative and hepatoprotective effects of such extracts. These activities have been attributed to the phenolic compounds presented in the extract and to their caffeoylquinic derivatives. MEKC has been developed as a promising method for the analysis of the Artichoke extract. Separation conditions have been optimised with respect to different parameters including pH and ionic strength of the background electrolyte, SDS concentration and temperature of capillary. A buffer consisting of 100 mM SDS in 20 mM sodium dihydrogen phosphate, 20 mM disodium tetraborate pH 8.5 was found to be the most suitable electrolyte for this separation. An applied voltage of 28 kV (positive polarity) and a temperature of 25 oC gave the best separation of the caffeoylquinic acid derivatives.

Návaznosti

GA303/00/D062, projekt VaV
Název: Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů
Investor: Grantová agentura ČR, Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů