2001
Identifikace patogenů potravinového řetězce v přítomnosti inhibitorů PCR
ŠPANOVÁ, Alena a Bohuslav RITTICHZákladní údaje
Originální název
Identifikace patogenů potravinového řetězce v přítomnosti inhibitorů PCR
Název anglicky
Identification of food chain pathogens in the presence of PCR inhibitors
Autoři
ŠPANOVÁ, Alena (203 Česká republika, garant) a Bohuslav RITTICH (203 Česká republika)
Vydání
2001. vyd. Brno, V. Pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů, s. 21-21, 2001
Nakladatel
Masarykova univerzita v Brně
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/01:00004821
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
ISBN
80-210-25378-7
Klíčová slova anglicky
food chain; pathogens; PCR; inhibitors
Štítky
Změněno: 13. 11. 2006 17:48, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.
V originále
Byly testovány různé způsoby přípravy DNA matrice z infikovaných potravin pro PCR.Bylo prokázáno, že v mléce při identifikaci bakterií způsobují inhibici PCR ionty Ca2+. V sušených vejcích byly prokázány inhibitory PCR proteinové povahy. Lze je eliminovat působením proteinasy K a povařením. Inhibitory PCR obsahují baktérie rodu Salmonella a Campylobacter.
Anglicky
Different ways of PCR ready DNA matrix preparation from contaminated foods were tested. It was shown that Ca2+ ions inluenced PCR identification of bacteria in milk samples.Inhibitors of PCR of protein nature were proved in dried eggs. They can be eliminated using proteinase K and by boiling. Bacteria of genus Salmonella and Campylobacter contain PCR inhibitors.
Návaznosti
GA203/00/1339, projekt VaV |
|